На извънредно заседание тази нощ финансовите министри на 16-те страни-членки на Еврозоната одобриха механизъм за защита на финансовата стабилност в Еврозоната и Европа като цяло.

За първи път от въвеждането на еврото се създава механизъм, в който и страните от ЕС, които като България не са членки на еврозоната, участват в изработване и одобрение на споразумение.
Целта беше да се покаже, че има солидарна финансова политика в Европейския съюз".

Това коментира след продължилото повече от 11 часа извънредно заседание на финансовите министри от ЕС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според него одобреният план показва, че подкрепата за еврото е общосъюзна политика и е в интерес на всички държави от Европа единната валута да е стабилна.

„Планът, който беше приет рано тази сутрин от финансовите министри на Европейския съюз се състои от 4 основни компонента", коментира още вицепремиерът Дянков.

Първият елемент от безпрецедентния план включва 60 милиарда евро заеми от Европейската комисия. Средствата щели да са във вид фонд, от който могат да се теглят и ползват веднага.

Вторият елемент е спасителният пояс от гаранции в размер на 440 милиарда евро от държавите, които търгуват с единната европейска валута.
Тези средства ще се отпускат на двустранна основа и ще се одобряват от националните парламенти.

„Макар че влязоха в заключителната декларация, реално споразуменията тепърва ще се договарят. Тук страни като България, които са извън еврозоната, могат доброволно да се включат в гаранциите", коментира министър Дянков.
Засега обаче единствената страна, която е извън еврозоната и изрази желание да се включи в този механизъм е Швеция.

Третият елемент от одобрения снощи план е включването на Международния валутен фонд с 250 милиарда евро.

Според министър Дянков най-важна е четвъртата част. С нея Европейската централна банка се съгласява да изкупува държавни ценни книжа на вторичните пазари, което е важната мярка за спасяването на еврото", изрази мнение българският финансов министър.

На практика тази мярка означава отпускане на заеми на правителствата от еврозоната.

Дянков посочи, че за да заработи одобрения тази сутрин план, всички държави от ЕС трябва да вземат допълнителни мерки за ограничаване на дефицита и да предприемат стъпки за бързи структурни реформи.

 „Ние сме готови да помогнем на Гърция, за да гарантираме стабилността на ЕС", заяви Оли Рен, еврокомисар по икономическата и парична политика след 11-часовото заседание.

Според него Европейската централна банка ще вземе "извънредни мерки" в подкрепа на финансовата стабилност в съюза. Очаква се тя да изкупи суверенни еврооблигации  от страни в еврозоната.

Създаденият стабилизационен фонд предстои да бъде одобрен от финансовите министри на 27-те страни-членки на ЕС на редовно заседание, което ще се проведе на 18 май.

Припомняме, на 7 май на срещата на върха на Еврозоната окончателно беше приет тригодишен план за оказване на помощ на Гърция за преодоляване на тежката бюджетна криза на стойност 110 млрд. евро. Тогава беше обявено и свикването на извънредно заседание на финансовите министри на 27-те страни-членки на 9 май.

Снощи МВФ одобри отпускането на кредит от 30 млрд. евро за 3 години на Гърция. Останалите близо 80 млрд. ще бъдат отделени от страните в Евросъюза.