Хърватия вече е въвлечена в европейската мигрантска криза, след като десетки бежанци минаха през полета до сръбско-хърватската граница. Това стана, след като Унгария затвори границата си със Сърбия, съобщава „Ройтерс".

Най-малко 100 мигранти са забелязани да вървят през ниви в страната членка на Европейския съюз - Хърватия. Повечето от тях са пристигнали с автобус от сръбската южна граница с Македония до западния град Шид на хърватската граница. Други били извозени с таксита. Някои от мигрантите твърдят, че са иракчани.

Сръбски медии съобщават, че най-малко 10 автобуси с мигранти са отпътували за Шид от южния сръбски град Прешево, където хиляди влизат всеки ден от Македония.

Журналист от хърватската страна на границата информира, че първата група мигранти е обкръжена от хърватската полиция и са заведени да се регистрират.

Много мигранти се опитват да влязат в Хърватия, която е член на ЕС и след това в Словения, която е част от Шенгенската зона, а след това да се насочат към Австрия и Германия.

Хърватският вътрешен министър Ранко Остоич заяви, че Загреб е подготвил план за спешни действия в случай на поток от хиляди бежанци. Той обаче не е посочил детайли.

Остоич подчерта, че правителството бързо ще задейства плана, ако е необходимо.

Хърватската полиция обяви, че ще регистрира мигрантите, които влизат от Сърбия и ще ги транспортира до приемателни центрове близо до столицата Загреб.

По-късно вътрешният министър обяви, че 277 мигранти са влезли в Хърватия от Сърбия, след като са променили маршрута си.

„Броят се увеличава", каза той пред парламента.

Премиерът Зоран Миланович каза, че пред парламента, че планира да се срещне с австрийския канцлер Вернер Файман, за да обсъдят въпроса с мигрантите. Срещата вероятно ще се проведе в четвъртък.

Ние сме говори да приемем тези хора, независимо от тяхната раса и религия", заяви Миланович. Той обясни, че Хърватия ще помогне на новопристигналите да достигнат до Германия и Скандинавия, или където искат да отидат.

Критикувайки граничния контрол на Унгария, Миланович каза, че никоя страна не трябва да издига стени в Европа през 21 век. „Това изпраща ужасно послание", каза той.