Посланикът на Русия в ООН е предложил през 2012 година сирийският президент Башар Асад да се оттегли от поста ръководител на страната. Това разкри високопоставен преговарящ в коментар пред „Гардиън", потвърден от „Франс прес".

Бившият финландски президент Марти Ахтисаари, който е свързан с разговори с членове на Съвета за сигурност на ООН, изтъкна, че Виталий Чуркин се е срещнал с него частно и е предложил да се намери „елегантен начин за сваляне на Асад".

„Той каза три неща: първо, ние не трябва да предоставяме оръжия на опозицията; второ, трябва да организираме пряк диалог между опозицията и Асад; трето, трябва да намерим елегантен начин за сваляне на Асад", отбелязва Ахтисаари, лауреат на Нобеловата награда за мир.

Представител от Инициативата за управление на кризи на Ахтисаари потвърди пред „Франс прес", че бившият президент е разговарял с Чуркин за Сирия и че руският дипломат е представил план от три точки.

Марти Ахтисаари вярва, че западните сили са пренебрегнали предложението, тъй като са смятали, че така или иначе Асад ще падне.

Чуркин е изложил плана пред представители на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк през февруари 2012 година.

Ахтисаари определя предложението като „една изгубена възможност".

По-късно Кремъл опроверга, че Русия е предлагала сваляне на Асад през 2012 година, пояснявайки, че никога не е призовавала за промяна на режима.

Мога само още веднъж да повторя, че Русия не е замесена в промяна на режими, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Русия винаги е поддържала публична подкрепа за Асад и отбелязва, че отстраняването му няма да доведе до прекратяване на конфликта.

Вчера Путин обеща да продължи военната подкрепа за Асад.