До 2 седмици Комисията за проверка на случаите на полицейско насилие ще оповести изводите си.

Това съобщи в ефира на БНР председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Красимир Ципов.

Той посочи установеното досега: „Има пропуск в работата на МВР, най-вече по отношение на това какво се е случило в апартамента на Стойчо. Ще анализираме това, което установихме и сме получили като информация, и ще направим своите препоръки, за да не се допускат за в бъдеще подобни нарушения. Никой не трябва да има съмнения, че всеки един установен пропуск ще бъде описан и анализиран в доклада на комисията и ще бъдат направени съответните препоръки към МВР".

Костов:
Можем да наблюдаваме отблизо действията на Комисията на ГЕРБ. Можем да изискваме всякакви документи в секретна секция и те са длъжни да ни предоставят
Още...

Ципов е категоричен, че депутатите, които участват в алтернативната комисия използват методите на политическата спекула, за да трупат дивиденти.

„Колегите от алтернативната комисия искат да разследват, искат да изземат функциите на представителите на магистратурата и да се произнесат вместо тях. Разбира се, че нашите и техните изводи ще се различават. Те искат да постигнат тяхната крайна цел - оставката на министър Цветанов. Това няма как да стане", коментира той.

По думите му те са народни представители, могат да направят срещи и да дискутират каквито и да е въпроси. Но при положение, че има образувани две досъдебни производства, които все още не са приключили, трябва ли народните представители да събират доказателства, да разследват, попита Ципов.

„Нито в Конституцията, нито в правилника на Народното събрание, нито в Наказателно-процесуалния кодекс се казва, че Народното събрание може да бъде разследващ орган. Ние нямаме за предмет на работа да разследваме извършените престъпления.
Правомощията ни са да изясним факти и обстоятелства, свързани с действията на МВР по конкретни казуси. Това е нашата цел и по този начин работим вече 2 седмици.
Изслушваме както едната, така и другата страна. Идеята е да се покаже дали има извършено нарушение от действията на служителите на МВР.
Ако установим такова нещо, да направим съответните препоръки за подобряване на работата и организацията на дейността на МВР и евентуално ако има нужда, да установим законодателни промени"
, подчерта председателят на комисията за проверка на случаите на полицейско насилие.

Ципов категорично отрече твърденията на Иван Костов, че е бил технически сътрудник на Янаки Стоилов. Той уточни, че е работил малко повече от година и половина като експертен сътрудник към Комисията по правни въпроси.