На територията на община Самоков е обявено „бедствено положение".
Горят сухи треви и иглолистна гора, съобщиха от министерството на извънредните ситуации.

Засегнати са около 4 хил. дка гора, каза директорът на софийската областна дирекция на МИС Венцислав Григоров.

Пожарът в село Горни Окол е овладян, съобщават от министерството на извънредните ситуации.

Към 12.00 часа самолетите са извършили 22 облитания в землището на с.Горно окол, съобщават от пресцентъра на МВР.
Летателната техника вече извършва облитания в района на пожара в Национален парк"Рила"

Пожарът е обхванал площи между село Горни Окол и местността „Мечката" край язовир Искър". Към този пожар бяха пренасочени френските самолети, които започнаха гасене от въздуха.

Испански самолети пристигат на помощ за пожара в Рила. В гасенето вече се включиха френски самолети „Канадер".

В гасенето на пожара участват екипи на РД „ПБС", три спасителни екипа от Териториална дирекция на МИС - област София и военнослужещи, които са преградили пътя на огъня към Горни Окол, за да се предотврати разрастването му.

Заместник-кметът на Община Самоков Христо Ярловски каза още, че няма опасност за жителите на селата в района на пожара. В сила остава и обявеното бедствено положение.

„Положението е доста тревожно. Гори един огромен масив. Пожарът се е разпрострял на над 4 хил. декара, по-голямата част от територията е иглолистна гора. Вече над 30 часа гори пожарът, който е възникнал в неделя около обяд. Мобилизирали сме огнеборци, тежки машини и физически лица и се опитваме да локализираме огнената стихия", обясни заместник-кметът Ярловски.

"През нощта се дежуреше основно около село Горни Окол, а огънят беше тръгнал към вилна зона „Мечката", към селата Широки дол, Радилово, Алино. Мисля, че за сега е пресечен огъня, за да не пострадат и жилищни и стопански постройки", обясни още Христо Ярловски.

Продължава работата на екипите по гасенето на пожара в Рила. В 9.03 часа тази сутрин излетяха двата френски самолета „Канадер". Лошата видимост, предизвикана от гъстия дим, затруднява тяхната работа. От снощи пожарът се разраства в посока Запад и спасителните екипи са пренасочени към тези участъци.

В гасенето участват 260 човека от МВР, МИС, МО, МОСВ, Народен парк "Рила, Народен парк „Пирин", лесничейства и доброволци.