Пловдивският окръжен съд осъди на 17 години затвор Симеон Йосифов, който на 23 септември в Катуница прегази 19-годишния Ангел Петров.

Делото протече при съкратена процедура, но въпреки това продължи до късно снощи. Йосифов твърдеше, че не е видял стоящия пред него Ангел и помислил, че блъска улично куче, съобщава радио Пловдив.

Съдебната експертиза категорично отхвърли тези твърдения като заключението бе - във фаталния следобед на 23.09.2011 Симеон Йосифов със сигурност е видял младежа пред себе си, но е продължил напред и макар ниска, скоростта е била достатъчна да го събори и повлече.

Пловдивският окръжен съд отхвърли искането за съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия. Искането на защитата бе провокирано от разминаването между показанията пред съда на обвиняемия с тези от досъдебната фаза.

Вчерашната версия на Йосифов беше, че при инцидента на 23 септември миналата година в очите му пръснали спрей и той не само че не видял, но и не усетил да е блъскал някого.

След смъртта на Ангел в Катуница избухнаха размирици, при които бяха опожарени няколко къщи на Кирил Рашков, по-известен като цар Киро.

На излизане от съдебната зала подсъдимият заяви, цитиран от БНР, че не се счита за виновен, защото, по думите му, не е извършил престъплението. Той каза това и вчера в съдебната зала.

Това наложи да се изслушат наново свидетели по делото. Адвокатът му заяви, че ще обжалва присъдата, защото, според него, тя е прекалено небалансирана.

Думите на бащата на загиналото момче бяха, че нищо не може да върне сина му, но че това е справедливо наказания. 

Адвокатът на Атанас Петров - Христов Мишев, също е доволен от развоя на процеса. Той призова да се образува досъдебно производство срещу Кирил Рашков и внука му за подбудителство и насаждане на омраза в Катуница.

По случая има достатъчно данни за това, смятат адвокатите на семейството на загиналото момче.

Адвокатите на родителите на убитото момче заявиха още, че ще предявят граждански иск за 700 000 лв. кръвнина, но към компанията-застраховател на буса. Искът ще бъде внесен в СГС.