В края на миналата седмица директорът на "Газпром" Алексей Милер е провел преговори в Москва с ръководителите на румънските компании "Трансгаз" и "Ромгаз", за доставка на газ на Румъния до 2030 г.

Това пише в. "Комерсант".

Според изданието на срещата са били обсъдени възможностите за привличането на Румъния в проекта "Южен поток", както и възможността тя да замени България.

Източник от руското енергийно министерство потвърди пред изданието, че вероятността България да бъде заменена от Румъния в проекта се разглежда / в този случай маршрутът се съкращава със 100 км./, но отказа да съобщи детайли.

Първоначално Румъния се разглеждаше като алтернатива на Сърбия. Но през последната половин година всички законодателни пречки в отношенията между Сърбия и Русия в рамките на "Южен поток" бяха изчистени.

Договореностите за газопровода със София, Будапеща и Белград бяха достигнати още през 2007 г. Но българските власти настояват частта от газопровода на българска територия да бъде държавна собственост, докато "Газпром" иска тя да е руска. Подобни трудности възникнаха и в Сърбия, и в Унгария.

Очевидно основното препятствие пред реализацията на "Южен поток" е не невъзможността да се преговаря с източноевропейските страни, а в общото недоверие на Евросъюза към Русия и "Газпром".

На срещата на върха на ЕС на 1 септември тази година европейските лидери единодушно решиха да разграничат източниците на доставка на енергоресурси. На първо време те ще съсредоточат всички усилия за реализирането на проекта "Набуко", който се явява пряк конкурент на "Южен поток" и трябва да доставя газ на Европа от Каспийския регион, като се елиминира Русия.

Румънската компания "Трансгаз" и българската "Булгаргаз" се явяват акционери в проекта Набуко. Ето защо целта на преговорите с Румъния е да бъдат склонени София или Букурещ да участват в "Южен поток", а не в "Набуко".