По времe на тазсутрешната акция срещу прояви на радикален ислям във „Фейсбук" са арестувани 8 души - трима души в Пловдив, един в Асеновград и четирима в Пазарджик, съобщи Фокус.

Арестите са извършени под надзор на Прокуратурата. От там съобщиха, че в хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжна прокуратура - Пазарджик (срещу последователи на Ислямска държава), са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Срещу тях е образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям и пропаганда за война.

От прокуратурата твърдят, че в качеството на обвиняеми по делото и с оглед на събраните доказателства, са привлечени лицата Йосиф Минчев от гр. Пловдив, Александър Иванов от гр. Пловдив, Орхан Бързак от гр. Пазарджик, Райко Кърталов от гр. Пазарджик, Ненко Щерев от гр. Асеновград, Веселин Стефанов от гр. Пазарджик.

Срещу Рангел Илиев от гр. Пловдив и Мустафа Али от гр. Пазарджик, които са привлечени задочно, има издадена Европейска заповед за арест.

Всички горепосочени са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война  - престъпление по чл. 407 НК.

Задържаните ще останат в ареста за 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд - Пазарджик.

Ходжата Ненко Щерев е арестуван на домашния си адрес в циганската махала в Асеновград. Той има брат, който е работил в Германия. Наскоро в дома му са гостували ходжи от Пазарджик

От БНР твърдят, че арестът е станал сутринта, а след това разследващите са продължили с претърсвания на няколко адреса в  пазарджишкия ромски квартал "Изток" и в Пловдив.

Разпространението главно на идете на "Ислямска държава" е ставало чрез социалните мрежи. Полицията и прокуратурата отказват информация.

По-рано днес от областната дирекция на МВР-Пловдив заявиха, че нямат информация по случая и предположиха, че ДАНС води операцията.

Това не е първата подобна акция. В края на ноември 2014 г. имаше акция на ДАНС срещу потенциална клетка на Ислямска държава у нас. Тогава бяха задържани 24 души. Сред тях бе и осъденият за радикален ислям у нас Ахмед Муса Ахмед. Той е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

Прокуратурата и ДАНС тогава отчетоха, че група хора са проповядвали налагането на световен Халифат и са възхвалявали терористичната организация "Ислямска държава". Това е ставало през проповеди, разпространяване на "рекламни материали" - като шапки, тениски, знамена, ключодържатели, стикери със символи на терористичната организация.

Припомняме, че предишното обвинение бе срещу мюсюлмански духовни лидери. С една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби завърши делото в Окръжния съд в Пазарджик за 13-те мюсюлмански духовници, обвинени в радикален ислям. Постановлението излезе на 19 март 2014 година.

Делото срещу имамите започна през септември 2012 година. Обвиняеми бяха 13 души, които са имами в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Срещу тях са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Не е ясно дали има връзка между днешните арести и предишните случаи.