Руският опозиционен лидер Алексей Навални избегна заплахата от затвор, след като съд реши да увеличи задържането му под домашен арест с още шест месеца, обяви говорител на блогъра, предаде „Франс прес".

Топ критикът на президента Владимир Путин, който е под домашен арест от февруари и му е забранено да използва интернет, остава под домашен арест до края на октомври, каза говорителят Анна Ведута.

Навални е обвинен, че е откраднал и е изпрал 756 хиляди долара от френската козметична компания "Ив Роше".

37-годишният антикорупционен блогър отхвърля тези и други повдигнати срещу него обвинения, докато Кремъл се опитва да го накаже за това, че се противопоставя на Путин.

Въпреки искането на обвинението Навални да бъде изпратен в затвора заради нарушаване на забраната му да не използва интернет, докато е под домашен арест, московски съд реши да не удовлетвори искането на прокурорите.

Смята се, че Навални е нарушил забраната като е писал в социалните мрежи и е публикувал статия в „Ню Йорк Таймс".

Същевременно днес друг московски съд изслушва оплаквания, че Навални е накърнил репутацията на депутат (Сергей Неверов, заместник-председател на руската Държавна дума) от руската управляваща партия чрез публикуване на данни от разследване на имотното състояние на народния избраник.