Германската католическа църква е изплатила обезщетения на близо 1400 жертви на сексуални посегателства, извършени от свещеници педофили, съобщи „Франс прес".

„Започнахме да обезщетяваме жертвите, като това вече е направено за 1380 от тях", заяви епископът на Трир Щефан Акерман, който бе натоварен със задачата да разкрива педофилите в църквата и да обезщетява потърпевшите.

Немското духовенство предложи да изплати по 5000 евро на всяка от жертвите, но много вярващи сметнаха обезщетението за крайно недостатъчно. Въпреки това Акерман подчерта, че никъде другаде по света не съществува подобен социален механизъм за компенсация.

Миналия месец т.нар. Конференция на епископите в страната разпореди мащабна проверка, която ще продължи до 2017 г., имаща за цел да разкрие колкото се може по-голям брой от посегателствата върху деца, които бяха разкрити през 2010 г. и доведоха до оставката на папа Бенедикт XVI.

Скандалът доведе до масови отричания на вярващи от германската католическа църква, като само в годината на скандала техният брой надхвърли 180 хил. души.