Увеличаване на цената на тока се налага заради неправилни политики, довели до дефицит в Националната електрическа компания. Това заяви енергийният експерт Атанас Тасев пред БНР. Вчера Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прогнозира, че цената на тока ще се увеличи с до 10% от 1 октомври.

Увеличението ще бъде над 5 и близо до 10 процента, пресметна Тасев, отчитайки дефицита в НЕК от около 1.5 млрд.лв. Винаги идва момент на разплата. Винаги сметката трябва да се плаща, заключи експертът.

Системният дефицит, този, който не може да бъде ликвидиран по друг начин, е около 900 млн. Това означава за следващите години до края на преференциалния период за надпазарна експозиция на възобновяемите енергийни източници и американските централи почти 13 милиарда! Винаги народът плаща грешките на политиците. В резултат на неправилни политики този дефицит съществува. Става въпрос за 13 милиарда, които трябва да се платят. Ние досега реално сме били кредитирани поради неправилна политика. Плащали сме по-малко, отколкото е трябвало да плащаме, обясни Атанас Тасев.

Дупката е огромна и държавата трябва да плати, а тя няма буфери и като резултат енергетиката може да се срути. Може да започне онзи сценарий с дискотеката. Сметките са ясни, първата стъпка е 10 процента. От 2010-а година досега токът е увеличен почти 2 и половина пъти и никой не  реагираше. Но дойде кризата и хората реагираха, обобщи експертът.

Той беше категоричен, че газова криза заради конфликта в Украйна е само въпрос на време. Ние не трябва да чакаме да се разрази газовата криза, а ще трябва всички солидарно да участват - големите потребители да си купят газ и докато е време, да го депонират в газохранилището, защото след това ситуацията ще бъде изключително тежка за всички, препоръча Тасев.

Трябва да се запасят големите потребители. Сега е различно от миналата криза. Тогава беше икономическа война между Русия и Украйна, сега се води истинска война там, може дори да има газов тероризъм, да гръмне например тръба. Европа вече се запасява. Това е сериозен индикатор. Ние можем да издържим около 90 дни при силно ограничена консумация, описа ситуацията Атанас Тасев.