Днес се състоя първото координирано освобождаване на белоглави лешояди за възстановяване на изчезналата популация в Стара планина. Това бе направено в рамките на петгодишния проект „Завръщане на лешоядите в България", изпълняван със съдействието на различни европейски институции.

По обяд 26 птици бяха пуснати едновременно от адаптационните волиери във Врачанския и Централния Балкан, Сливен и Котел. За център на събитието бе избрана волиерата в Природен парк „Сините камъни" над Сливен, където бяха освободени 7 лешояди.

До днес в четирите волиери във Врачанския Балкан, Централния Балкан, Сливен и Котел имаше общо 56 лешояди, осигурени от Фондацията за консервация на лешоядите в Испания, зоопарка в Злин, Чехия, и Фонда за дивата флора и фауна.

Две от птиците са и дългогодишните обитатели на Спасителния център за диви животни към сдружение „Зелени Балкани" в Стара Загора.

Днес бяха освободени 26 птици, а останалите лешояди ще продължат да живеят във волиерите, тъй като са внесени едва през юли тази година и имат нужда от адаптация и аклиматизация.

Идеята е оставащите в клетките птици да задържат освободените лешояди в района, така че да могат да бъдат редовно подхранвани и наблюдавани от екипа на проекта.

Всички белоглави лешояди, които бяха пуснати на свобода, са маркирани с жълти марки, закрепени за двете им крила, които се виждат добре в полет или когато птицата е кацнала.

Всяка птица носи и жълт пластмасов пръстен с номер, еднакъв с този на крилната марка. Освен това, седем от лешоядите носят специални радиопредаватели и един прототипен GPS предавател, които ще помагат да се проследи движението на птиците и тяхното разселване.