35-36% от пътищата в страната са в лошо състояние, 25-26% са в средно състояние, а 42% - са в добро състояние. Това заяви по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, цитиран от money.bg.

Той подчерта, че от 1984 г. процентът на пътищата в лошо състояние е нараснал в пъти, има пътища като Батак-Доспат, които са забравени вече 40 години.

По думите на Плевнелиев Агенция „пътна инфраструктура" вече е пуснала за изпълнение или подготвя участъци с обща дължина от 3100 км от националната пътна мрежа. Това са 76 проекта, финансирани от Евросъюза, Европейската инвестиционна банка, Световната банка и националния бюджет.

Плевнелиев припомни, че през 2009 г. строителни работи са извършвани само по 550 км или 6 пъти по-малко от сега. „Ако вземем и новото строителство по ОП "Транспорт", пътната агенция би трябвало тази година да похарчи за пътищата на България 1,1 млрд. лв., докато в максималната си програма тя е имала за инвестиции, извън тези за текущ ремонт, между 200 до 350 млн. лв. за времето от 2001 до 2009 г., уточни той.

Плевнелиев се похвали, че по ОП „Регионално развитие", която основно финансира рехабилитацията на пътищата у нас и е с бюджет от 500 млн. лв., са спестени 192 млн. лв., с които ще бъде даден старт на ремонта на 22 трасета.

На въпрос дали ще се кандидатира за президент министър Плевнелиев заяви, че неговата работа е да строи пътища и че на този етап въпросът дали ще е кмет или президент не е на дневен ред. „Министър-председателят не е говорил с мен по този въпрос", каза министърът.