Президентът излиза по-силен след това странно гласуване за референдума през тази седмица. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ.

Не търся виновни, а търся решения. За мен е важно нещата да се случат. Пряката демокрация рано или късно ще се случи, по-добре рано, заяви още президентът.

Аз се чувствам удовлетворен, че дадох възможност народът да бъде чут, това не е моят референдум. Над 570 хиляди българи се подписаха под трите въпроса, допълни Росен Плевнелиев.

Припомняме, че по-рано тази седмица депутатите одобриха провеждането на референдум с въпроса: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Народните представители отрязаха с гласовете си първите два въпроса на президента Росен Плевнелиев за мажоритарен и задължителен вот и така националното допитване ще се случи само с един въпрос.

Държавният глава коментира и други актуални въпроси като ситуацията в Гърция. Той припомни, че тя за нас е не само съсед, но и партньор, с когото ни свързва твърде много, много ни е помагал, а днес ние трябва да направим същото, защото това е разумна външна политика. Гърция има голяма заслуга за приемането ни в НАТО, гръцки инвестиции създадоха много работни места у нас. Да избяфване популизма в коментарите за Гърция, каза още президентът.