Данните за астероида, за който писахме преди дни по информация на руски учени, са се оказали фалшиви, съобщиха от "Звездно Общество - А79", позовавайки се на Центъра за малки тела в Слънчевата система (Харвард, САЩ).

Научната общност е скандализирана от съобщенията, че MASD91 е преминал само на 11 хиляди километра от Земята и дори е имало вероятност да се сблъска с нея.

За астероида не са били уведомени астрономите по света, а предоставените в медиите изчисления са били тотално погрешни, съобщават от българската обсерватория.

Абсолютно е несериозно да се пресмята орбитата и потенциалното сближение на Земята с астероид на базата на данни, събрани само за период от 40 минути, коментира шефът на А79 - д-р Филип Фратев.

Вчера късно вечерта Центърът за малки тела в Слънчевата система, който координира наблюдението на такива тела в свое специално издание обозначи астероида като 2013 SW24 и официално коментира създалата се ситуация.

Оказва се, че всъщност MASD91 е преминал на 6 милиона километра от нашата планета и най-близкото сближение е било на разстояние от около 300 пъти по-голямо от докладваното, а разликата в размера на тялото е около десет пъти.

Още по-куриозно е, че всъщност 2013 SW24 е бил най-близко до Земята още преди 12 дена, а не вчера, както беше обявено. Тези данни бяха потвърдени и от НАСА.

Коментира се още, че в конкретния случай не става въпрос за грешка, а за произволно генерирани числа и фалшива информация, което е опасно.