Като „дънкова война" описваха през последните седмици световните медии спора между американския производител на дънки Levi's и германската верига магазини за дрехи New Yorker (представена и в България).

Американската компания обвини New Yorker в плагиатство на популярен модел дънки със знака "V" на задния джоб, като твърди, че германската компания е копирала панталоните незаконно и ги е продавала на дъмпингови цени, пише Money.bg.

Това, според висшия съд в германския град Хамбург, се оказва вярно, след като стана ясна присъдата: виновен.

А с това решение започва и кошмарът за германската верига, която има и собствено производство. Конкурентът й иска да бъде обезщетен с 50 евро за всяка продадена бройка от копирания модел панталони.

Дали съдът ще постанови подобна цена, ще се разбере по-късно, след като бъдат установени точните количества продажби. За целта магистратите поискаха New Yorker да предостави всички детайли за оборота си.

Но отсега можем да предположим за какви размери става дума. Германската компания има повече от 1000 филиала в 39 страни и се числи към една от най-големите модни вериги в Европа. Със седалище в германския град Брауншвайг, дружеството регистрира през 2012 приходи от 1,44 млрд. евро.