В импровизирани клетки от палатки и строителни материали хора в инвалидни колички протестираха пред парламента срещу водените спрямо тях политики.

Протестът им, който премина под надслова „Кой ни държи в клетки" беше основно за осигуряване на интеграция и достъпна среда за хората с увреждания.

Както разказа Петър Кичашки - координатор на европейската мрежа за независим живот за Южна Европа, политиките в България за хората с увреждания са затворнически и изолационни.

Ние живеем в клетки и никой не може да ни види. Една от причините за това е в куцо провежданите политики на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, който е консултативен орган към Министерския съвет и би следвало да бъде проводник на модерните политики, но той се е превърнал в орган, който стопира процеса на промяна в гражданското общество, каза Кичашки.

По думите му хората с увреждания имат предложения за промяна, но е въпрос на политическа воля да бъдат чути инакомислещите.
Според него на хората с увреждания им е необходима лична помощ, нужни са им добри технически средства с лесен достъп до тях, както и достъп до образование.

Когато това се случи, ще бъдем свидетели на социално включване и хората с увреждания ще бъдат овластени да контролират живота си. Те ще имат власт над самите себе си и няма да бъдат пасивни обекти на политиките", каза още Кичашки.

Според него в България се дават не малко пари за хората с увреждания, но проблемът е, че се дават нецелесъобразно.