Премиерът Бойко Борисов заяви в ефира на БНТ, че определени политически и бизнес кръгове са се „изнервили" от безпрецедентната, по думите му, подкрепа, с която се ползва правителството в чужбина и затова в медиите се говори за „национализация" на частните пенсионни фондове.

Борисов обясни, че във фондовете от 2000г. насам се трупат парите за пенсии на категорийните работници, но все още не са в състояние да изпълняват функциите си. По думите на премиера, „колебливото правителство на президента Първанов" е отлагало решаването на този въпрос неколкократно. Според Борисов, президентът няма защо „да се прави, че сега влиза в политиката".

Премиерът заяви, че по време на преговорите със социалните партньори едно от исканията е било от началото на следващата година пенсиите на миньорите да бъдат поети от частния фонд, който, обаче, бил в състояние да плаща само по 50 лв. месечно на човек. Борисов подчерта, че фондовете няма как да се национализират, при положение, че съдържат парите на хората.

Говоренето за „национализация" Борисов отдаде на „изнервянето" на някои кръгове в страната от голямата подкрепа за правителството в Европа. Премиерът директно нападна вестниците „Сега" и „Дневник", заявявайки, че собствениците им (Сашо Дончев и Иво Прокопиев) защитават бизнес интересите си. Тези медии нямат нищо общо със свободната журналистика, заяви Бойко Борисов.

По отношение на скъсаното от председателя на БЛС споразумение с правителството, министър-председателят заяви, че е било редно д-р Цветан Райчинов да скъса документа пред тези, с които го е подписал. „Да си го лепят и да дойдат пак", заяви премиерът. Той подчерта, че новият здравен министър д-р Стефан Константинов прави радикални реформи в здравеопазването и за пръв път парите за здраве отиват само за това.

Борисов също така заяви, че реформите в пенсионната система ще бъдат направени и ще я балансират до 2032г. Министър-председателят даде пример с учителския фонд, който е в НОИ и има над 100% ликвидност.

Министър-председателят индиректно атакува и учени, университетски преподаватели и студенти. По думите му, в момента е криза и никой не може да се иска повече от това, което е произвел. Припомняме, че по време на протеста си, младите учени изрично подчертаха, че не очакват повече пари, а поне запазване на процента от БВП за наука и образование, тъй като заложените в Бюджет 2011г. стойности изпращат страната ни в Третия свят.

Бойко Борисов коментира и случая с „митничарското" селище. По думите му, вече е направена проверка, селото е обезлюдено и „ще се стигне до край". Премиерът заяви, че не помни да се е срещал лично със скандалния свиленградски бизнесмен Павлин Паришев. Борисов призна, че не знае дали Паришев е бил спонсор на ГЕРБ на местно ниво, тъй като е възможно „някой да се е подлъгал".

Премиерът на практика подмина въпроса за имотите на силовия министър Цветан Цветанов, заявявайки, че няма нищо неизяснено.

Бойко Борисов размаха пръст и на своите политически партньори, заявявайки, че ако някой иска да вкара България в криза при безпрецедентната подкрепа, с която се ползва страната ни в Европа, Америка и Русия, е свободен да го прави. „Аз няма да се моля на никого", подчерта министър-председателят.