Около 100 души годишно загиват при злополуки на работното място в България. Тази статистика представи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БиТиВи. По думите му за последните 20 години при трудови злополуки живота си са загубили повече от 1900 души.

Във връзка с взривовете в предприятието „Миджур" във видинското село Горни Лом, Димитров сподели, че според негова информация във вчерашния ден е започнало експериментално въвеждане на нов продукт, при това без инструкция. Именно липсата на инструктаж е едно от няколкото фрапиращи нарушения, констатирани от Главната инспекция по труда при проверка на завода в началото на август.

Припомняме, че вчера около 17 часа е подаден сигнал на 112 за взрив в завода за взривни вещества  „Миджур" в с. Горни Лом. Последваха серия вторични взривове.

Ранени са 3 жени, които са били хоспитализирани с различни травми в болници, но са без опасност на живота. Сред тях е и съпругата на кмета на с. Горни Лом - Илиян Михайлов. Те са се намирали на портала, когато са били пометени от взривната вълна. 15 души са в неизвестност - 12 работници и трима представители на ръководството. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов съобщи, че шансовете да бъдат открити оцелели са почти нулеви.

Пламен Димитров предполага, че се е взривило концентрирано на едно място голямо количество взривно вещество. Освен това според него най-големият проблем е старата техника и липсата на указания за безопасност на труда.

Синдикалистът изтъкна, че в „Миджур" не е имало синдикална организация, а където такива съществуват, условията на труд са по-добри. Според него е необходимо в предприятията да се създават Комитети за условията на труд, които да извършват определени дейности по инструктаж на работниците. „Такъв комитет би трябвало да следи дали всеки работник знае как да работи", обясни Димитров.

От своя страна председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че собственикът на „Миджур" Валери Митков е известен като човек с дългогодишен опит в този бизнес. Той посочи, че е много важно за подобни действия с повишен риск да има и повишен контрол.

Държавата контролира офиса - следят се правилата за едноличния търговец и съпругата му в магазина, но не и на такива опасни места", категоричен е Велев. Той изтъкна, че случилото се в „Миджур" отново показва докъде може да се стигне при общия упадък и деградация в обществеността.

Има много места, на които хората нямат права и се страхуват за хляба и за утрешния ден. Този закон трябва да го прилага и някой трябва да им вмени на безотговорните работодатели. Когато започваме от корумпирани олигарски, така става - правото на джунглата владее подобни предприятия", коментира и Пламен Димитров.