Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев коментира, че разтоварването на пети и шести блок на АЕЦ, вследствие на енергийния излишък не застрашава ядрената безопасност. Блоковете обаче не трябва да работят под 40% от мощността си.

Пети блок, който в нощта срещу понеделник аварира, вследствие на скъсано уплътнение и изтичане на водород, ще е готов за повторно пускане още утре сутринта.
Той трябва да поработи още десетина дни преди да влезе в планов ремонт и за зареждане на гориво. Очаква се ремонтът да продължи около 40 дни.

На въпрос на Money.bg няма ли натиск ремонтът да продължи поради енергийния излишък у нас, Цочев заяви, че не знае за такова нещо и след като зареждането на гориво приключи, ще е в ръцете на ЕСО да прецени кога да пусне в експлоатация енергийния блок.

Цочев заяви още, че фактическото извеждане от експлоатация на блоковете от 1-4 не е започнало, но е свършена много подготвителна работа, която е почти приключила.
Той посочи, че в момента блоковете се управляват от предприятието за ядрени отпадъци и че в най-скоро време предстои издаването на лиценз за започване на фактическото им разглобяване и депониране.

Удължаването на експлоатацията на пети и шести блок след съответно 2017г. и 2019 г. е също дълъг процес, чието планиране е започнало.
Постепенно ще се прави анализ какво точно трябва да се модернизира, така че да бъдат издадени нови лицензи за работата им.

Цочев участва на брифинг в София, на който висока оценка за нивото на радиационна защита получи ръководената от него агенция от Международната агенция за атомна енергия.
Пресконференцията бе по повод края на мисията на МААЕ в България във връзка с готовността на страната ни да реагира в случай на събития като това във Фукушима.

Ръководителят на мисията Марта Жакова заяви, че Aгенцията за ядрено регулиране има ясна нормативна база и планове за действие в случай на аварии. Обновяването на интернет страницата на агенцията при всяко важно, по отношение на безопасността, събитие при това на няколко езика, е спечелило точките на шестнайсетте международни експерти дошли у нас.

Забележките на МААЕ са в областта на лицензирането, където според тях трябва да се обхване целият процес при атомните електроцентрали - от проектирането им до разглобяването и депонирането на отпадъците. Според международната оценка е необходимо и разработването на по-комплексен годишен план за инспекции.

Председателят на АЯР Сергей Цочев заяви, че проверката на МААЕ е поискана още през 2009 г. и самата подготовка за нея се оценява като изключително ползотворна за българската страна.