Две големи сделки за земя в община Елин Пелин са били обсъждани през миналата година от общинския съвет.

Според съседи на Янков мотив за убийството му можело да бъдат и интереси, свързани с газифицирането на Елин Пелин през миналата година, предаде БНР.

58-годишният Янко Янков, който е бивш шеф на отдел в "Кремиковци", е единственият кмет на партия Българска социалдемокрация на Александър Томов, който наскоро оглави управлението на футболния клуб ЦСКА, собственост на индийския милиардер Прамод Митал.

От началото на мандата му на кмет името на Янков поне два пъти се свързва с индийския собственик на комбината "Кремиковци".

Първият път е, когато жителите на село Габра протестират срещу складирането на боклука на София в мини "Чукурово" на бизнесмена Христо Ковачки.
Тогава Янков лобира площадката за временно съхранение на отпадъците да е на територията на металургичния комбинат.

Вторият път е през септември месец 2006 г., когато кметът на Елин Пелин предлага на общинския съвет да одобри продажбата на над 3000 декара земя в района на Нови хан.

Единственият кандидат за земята е фирма, свързана с индиеца, като опоненти на кмета твърдят, че предлаганата цена от 7 млн. лв. е осем пъти по-ниска от пазарната.
По-рано интерес към закупуването на общинска земя са имали и други крупни инвеститори, които искали да правят индустриална зона в района.

В края на миналата година кметът на Елин Пелин оглавява новоучредения консорциум за енергоефективна реконструкция и модернизация на общинско улично осветление.

Само след седмица в общината трябва да се проведе търг за продажбата на бившия битов комбинат в Елин Пелин.
Началната цена на имота е 140 000 лв.

Янко Янков бе сред 172-ата кметове на общини, които подкрепиха Георги Първанов при преизбирането му за президент.