Мафията, Локумчо, Наглия, Тарикатите, Цук, Сержанта, Прилежния, Вълка, Надя - това са част от прякорите, вероятно на бивши министри, които са публикувани днес в първия брой на вестник „Галерия".

Изданието помества резюме на доклада на ДАНС, за който преди време съобщи Алексей Петров и чието съществуване бе отречено от редица отговорни фактори, запознати с делата на ДАНС.

В Народното събрание има предаден от ДАНС отчет от 1000 страници, но в него няма имена, заяви преди време шефът на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов.
„Няма такова нещо, няма доклад, който да съдържа имена" беше категоричен той.

Днес обаче резюме на въпросния доклад е публикувано на страниците на вестник „Галерия", чийто главен редактор е бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова.

Екстранспортният министър Петър Мутафчиев предложи на ПГ на Коалиция за България още тази седмица да поиска от Комисията за контрол на ДАНС да започне работа по въпроса за доклада, за който се говори, че бил представен на експремиера.

„Нека чуем истината. Нека видим ДАНС с какво са се занимавали и ако има виновни, нека бъдат дадени на прокуратурата", заяви Мутафчиев.

„Но да се спекулира по медиите - това е опит да продължим с политическата чалга в българския политически живот", добави той.

Мутафчиев направи това изявление в кулоарите на парламента по повод днешните публикации във вестник „Галерия", който пуска материал за тайнствения доклад.

Твърди се, че в доклада се съдъражт редица псевдоними, най-вероятно на разработвани политици и министри за корупция.

Мутафчиев припомни, че още преди няколко седмици, когато се заговори за въпросния доклад, отчет или разработка на ДАНС до премиера, е поискал разсекретяване, за да престанат политическите спекулации.

„И моята съвест е чиста и не считам, че трябва да мълчим", категоричен е Мутафчиев.

В студиото на БиТиВи председателят на Комисията за борба с корупцията Яне Янев коментира, че според него тези прякори са имена на отделни разработки за министри.

Допускам го като хипотеза, но не мога да го твърдя, за да не се създават изкуствени легенди или прекомерно усещане за нещо грандиозно.

Лидерът на РЗС обеща съответните разработки да бъдат изискани от Комисията за контрол на ДАНС и да бъдат проучени.

За момента става дума за 15 споменати прякори, чиито истински носители са само в рамките на предположенията.

Хипотезите за сега са две:

Първата е на министъра на транспорта Александър Цветков, който смята, че вероятно под прякора Цук се крие бившият му колега Петър Мутафчиев, а разработката е свързана със скандала около доставката на вагоните за БДЖ.

Отново в сферата на предположенията Яне Янев коментира, че Вълка вероятно е някой от Министерството на отбраната.

Аз не знам конкретно за Вълка, но в МО се говори за вълци още преди новият министър да встъпи в длъжност, дори не за един вълк, а за трима вълци.

Дали го има това или е хипотеза би трябвало да стане ясно на Комисия за контрол на ДАНС, категоричен е Янев.

Всичко ще бъде поискано, за да може да се види има ли такива разработки и кого касаят - Петър Мутафчиев, Николай Василев, Емел Етем, Емилия Масларова или...

Приемете ги случайно тези имена, каза лидерът на РЗС, добавяйки, че ги споменава във връзка със сигналите за тежка корупция, които са подадени през годините.

Искам да знам дали в ДАНС е имало сигнали за корупция конкретно за лицето Сергей Дмитриевич Станишев, каза още председателят на антикорупционната комисия.
Лично имам информация, че са подавани такива и ако той е могъл да звъни на Петко Сертов и да му казва това пусни, онова спри, е много страшно, обясни лидерът на РЗС.

Относно твърденията на Иван Костов, че такъв доклад не съществува, Яне Янев посочи, че депутатът от ДСБ явно се притеснява, защото може би е разработван.

Костов се опитва да пуска клевети, инсинуации и после да бяга от темата - той твърдеше, че няма документи на ДАНС, които прикриват корупция при министри.
Възможно е да има доклади, посветени на него и това да го притеснява, допусна Янев.