Задълбочава се конфликтът между Турция и Франция след приемането на законопроекта за криминализиране отказа на арменския геноцид от долната камара на френския парламент.

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини Франция в извършването на геноцид в Алжир, съобщават френски медии. По думите му европейската страна е избила около 15% от алжирското население. Ердоган допълни, че френските колониалисти са извършили зверства в Алжир и че алжирци са били изгаряни в пещи.

Франция към Турция: Не даваме и не искаме уроци
Още...

Нещо повече, според него, френският президент Никола Саркози „всява омраза към мюсюлманите и турците", за да спечели дивиденти преди изборите.

Ердоган се обръща и директно към френския държавен глава, съветвайки го, в случай, че не знае за извършения геноцид, да попита баща си. Ако френският президент Саркози не знае, че е имало геноцид, може да попита за това своя баща Пал Саркози, който е бил легионер в Алжир през 1940 г., цитира думите му "Le monde".

Историята и хората няма да простят на тези, които променят историческите факти заради политически цели, заявява Ердоган. Той отново подчертава, че приемането на закона, въпреки многото предупреждения на Турция, ще нанесе дълбоки и непоправими рани в отношенията между двете страни.

Вчера турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Стокообменът между двете страни само за 2010 г. възлиза на 12 милиарда долара, отбелязва „Le Figaro".

По-рано днес турският посланик в Париж замина за Турция, след като вчера беше отзован. За момента Франция не предприема аналогични действия спрямо посланика си в Анкара.