Коалиция "Народен съюз", част от БДЦ, е внесла свои промени в законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.

Те предлагат изборът на 11-те членове на ВСС от НС да се осъществява с мнозинство от 2/3 от народните представители.
Това изискване, според Явор Хайтов, води след себе си съгласие между политическите сили и възможност да бъдат избрани компетентни и авторитетни хора. Той подчерта, че така се избират и членовете на Инспектората към ВСС.

Хайтов припомни избора на главен съдебен инспектор, при който се стигнало до консенсус и Инспекторатът функционирал безупречно.

Целим максимално намаляване на политическо влияние както в ръководството на ВСС, така също и при избора на членовете му", подчерта зам.-председателят на парламента от БДЦ Явор Хайтов.

Второто предложение на Коалиция „Народен съюз" е заседанията на ВСС да се председателстват от представляващия ВСС, а не както досега - от правосъдния министър, който е политическо назначение. Хайтов изтъкна, че предлаганите от тях промени са в духа на препоръките на членовете на Венецианската комисия, които е отправила по време на посещението си у нас.

В отговор на въпрос Хайтов даде да се разбере, че депутатите от БДЦ не се чувствали длъжни да съгласуват „с който и каквото и да било".
По отношение на предлаганите промени нямали официални разговори нито с ръководствата на парламентарните групи,  нито с ръководствата на партиите, формиращи мнозинството.