Забрана за инжектиране на въглероден диоксид в земните недра на България поискаха от "Грийнпийс" и "За Земята." Според тях алтернативно решение е мораториум, докато не се утвърди технологията като безопасна.

В момента в парламента тече разглеждането на законопроект, чиято цел е да регламентира прилагането на технология за улавяне и съхраняване на CO2. България трябва да транспонира европейска директива, в която е указано правото на избор на всяка страна-членка дали да разреши прилагането на тази технология на своя територия.

Държавите-членки запазват правото си да определят зоните, измежду които могат да бъдат подбрани места за съхранение в съответствие с изискванията на настоящата директива. Това включва правото на държавите - членки да не позволяват съхранение в определени части от своята територия или на цялата си територия", се казва във въпросната директива.

Технологията за инжектиране на CO2 в земните недра е експериментална и все още не са изяснени всички рискове около нейното внедряване. Със сигурност има риск за подземните води и за екосистемите в случай на изтичане на CO2", заяви Деница Петрова от „Грийнпийс"- България. Според нея подобна технология не решава проблемите с климата, а създава нови проблеми.

Германия и Австрия вече отхвърлиха възможността на тяхна територия да се съхранява CO2. Причините за това бяха загриженост за безопасността и съпротива от страна на провинциите да приемат на своя територия инжектиране на въглероден диоксид.

Ако тези развити в технологично отношение държави отхвърлят дадена технология, то България има още по-големи основания да не я разрешава, посочват още организациите.

Според тях в България няма подходящи геоложки условия за прилагане , страната се намира в сеизмично активна зона.

Повишаването на енергийната ефективност, развитието на достъпните технологии от ВЕИ, санирането на сградния фонд, възстановяването на горите, ще снижат значително парниковите емисии в нашата страна и ще обезсмислят напълно необходимостта от огромни инвестиции в УСВ технологията у нас.", обясни Тодор Тодоров от Екологично Сдружение „За Земята".

Предложеният законопроект е преждевременен и има редица пропуски по отношение на рисковете за здравето на хората и околната среда, безопасността и бъдещите финансови задължения на държавата към оператора на инсталацията за инжектиране.