долПредседателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Жозеф Дол заяви пред БНР, че България и Румъния не могат да бъдат приети поотделно в Шенген заради общата им граница. Той обясни, че е изяснил този въпрос с експерти от Европейската комисия.

Дол не се ангажира с конкретни срокове, но изрази надежда, че двете страни ще станат част от шенгенското пространство възможно най-скоро. По думите му приемането на България и Румъния зависи от последния доклад на работната група по Шенген, който предстои да бъде обсъден в петък.

Дол обясни, че ако бъдат открити слабости в работата на България и Румъния, двете страни ще трябва да кажат дали могат да преодолеят проблемите в рамките на един-два месеца, след което ще бъде извършена повторна проверка. „Ако няма слабости, можем да започнем процедурата по приемането на двете страни незабавно", заяви евродепутатът.

Той заяви, че е възможно да бъде постигнат компромис с Франция и Германия, които до този момент се съпротивляват най-силно на приемането на България и Румъния.

Междувременно външният министър на северната ни съседка Теодор Баконски също заяви, че страната му не предвижда друг вариант, освен едновременно влизане на София и Букурещ в Шенген.

По този начин той опроверга появилата се информация в местни медии, че Румъния търси варианти за отделяне от България при кандидатстването си през март тази година. Той допълни, че се надява българските партньори също да изпълнят изискванията в техническата инфраструктура.

Сътрудничеството на двете държави с Унгария, която е председател на Евросъюза през първата половина на годината, е необходимост, за да не бъдат те третирани като новодошли с различен статус, каза още първият румънски дипломат.

Унгарският посланик в Румъния обяви, че неприемането на двете страни в Шенген ще е провал за Европа.