Господин председател, почитаеми депутати, искам да се присъединя към казаното от г-н Барозу и да поздравя България и Румъния за историческото постижение. През последните месеци и двете страни показаха своята готовност да се присъединят към ЕС.

Ключът към този успех беше съчетание от значителни усилия от страна на България и Румъния и силната подкрепа и насърчение от страна на ЕС.
Искам също да повторя казаното от г-н Барозу и да благодаря на европейския парламент за силната подкрепа за внимателно управляваното разширяване на ЕС.

Оценката на комисията се основава на строга система от условия. Дори по-строга, отколкото прилаганата в миналото.
През последните 2 години по-конкретно, България и Румъния трябваше да отговарят на система от строги условия.

Това доведе до забележителни промени и реформи в различни сектори, като реформите отбелязаха връх през последните няколко месеца. Стратегията, която разработихме през май се оказа много полезна за Европа, България и Румъния.

Днешният доклад се съсредоточава върху областите, които изискват по-нататъшен напредък.

Огромната част от подготвителната дейност вече беше извършена преди май.

Що се отнася до политическите критерии -

  • 1. България продължи реформата на съдебната система, нормативната база се усъвършенства - например чрез приемането на правила за обективни процедури за назначаването и атестирането на магистратите.
    Това е изключително важно с оглед независимостта на съдебната система.
  • 2. Изготвянето на конституционната реформа е нещо, което трябва да се приветства.
  • 3. Усилията за борба срещу корупцията доведоха до това, че по-голям брой висши чиновници трябваше до обявят имуществото си и органите за вътрешен финансов контрол интензифицираха своята дейност.
  • 4. Поиска се свалянето на имунитета на немалък брой депутати и магистрати.
  • 5. Започнаха действия срещу престъпни групи. В момента броят на успешни наказателни преследвания още е малък и има какво да се желае по отношение на практическото изпълнение.

Румъния отбеляза по-нататъшен напредък по отношение на реформата на съдебната система.
Резултатите са много конкретни.

  • 1. Тълкуването и прилагането на законите се хармонизира допълнително.
  • 2. Има конкретен напредък в борбата срещу корупцията
  • 3. Беше потърсена наказателна отговорност на висши служители.
  • 4. Приеха се по-строги правила за финансиране на партиите.

Това доведе до разследване, проверки и обвинителни актове.

Докладът очертава ограничен брой области, в които искаме да видим допълнителен напредък в месеците до присъединяването и след това.

Следователно този доклад също така излага съпътстващи мерки, които комисията ще предприеме след присъединяването, ако нерешените проблеми не бъдат отстранени дотогава.

Комисията ще създаде и механизъм за сътрудничество и проверка на напредъка в областите на съдебна реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

За тази цел, както каза председателят Барозу, бяха приети показатели, които са свързани с конкретната ситуация във всяка страна.
Механизмът позволява на комисията да помогне на страните да продължат реформите прецизно и енергично и да се провери дали действително е постигнат напредък на практика.

Комисията съща така ще поиска България и Румъния да представят доклади на 6 месеца относно постигането на показателите.

Първият доклад трябва да се представи до края на март следващата година.

След това ще докладваме пред Европейския парламент и Съвета до юни следващата година.

Комисията ще приложи предпазните мерки, ако някоя от страните не постигне заложените показатели.

Докладът подчертава, че правилата на ЕС съдържат необходимите гаранции за подходящо управление на селскостопанските структурни фондове на ЕС.

Новият регламент за структурните фондове съдържа механизми, с които парите на европейския данъкоплатец ще бъдат използвани правомерно.

Плащанията могат да бъдат замразени или отменени, ако комисията заподозре или установи нередности или измама в това число и корупционни практики.

Освен това освен набора от предпазни клаузи за фондовете могат да се предприемат мерки, ако има индивидуални или системни нередности в редовния финансов контрол.

Все още съществува рискът подготовката за управлението на селскостопанските фондове да не завършат до присъединяването.

Като предпазна мярка ние сме приели разпоредби, за да осигурим подходящо използване на тези фондове от двете страни.

По този начин страните ще имат време да довършат подготовката до 2007 година, заедно с това неизпълнението на изискванията ще доведе до намаляване на плащанията от страна на комисията.

Разбира се, ние се надяваме, ме няма да ни се наложи да пребегнем към този механизъм, което би трябвало да се възприема като стимул от страна на България и Румъния.

Що се отнася до третата предпазна мярка - безопасност на храните - някои мерки вече съществуват поради заболявания по животните.

Те ще се поддържат и след присъединяването. Може да се наложат ограничения след присъединяването за някои животински продукти заради неспазването на изискването от страна на млекопреработвателни и други хранителни предприятия.

Те няма да имат достъп до европейския пазар, но ще могат да произвеждат за националния пазар. След 3 години те ще трябва да отговорят на европейските правилата или да бъдат закрити.

Г-н председател, почитаеми депутати, аз очертах достатъчни гаранции, предвидени в договора за присъединяване.

Убеден съм, че България и Румъния ще обогатят съюза, без да компрометират функционирането на институциите.

Интересите на ЕС и гражданите могат да се гарантират и парите на европейския данъкоплатец могат да бъдат защитени. Освен това трябва да признаем усилията на България и Румъния и постиженията им в превеждането на своето законодателство към това на ЕС. Въз основа на постигнатия напредък докладът ни показва, че и двете страни ще бъдат готови да се присъединят към съюза през 2007 година.

Очертаните съпътстващи мерки ще гарантират необратимостта на реформите в двете страни.

Мога да разчитам на вашата подкрепа за улесняване на ратификация на договорите в оставащите държави членки - България и Румъния направиха забележителни усилия да се присъединят към тях и те заслужават нашите поздравления и топло посрещане.