Потвърждаваме подкрепата, изразявана последователно от България за европейската и евроатлантическата интеграция на приятелска Босна и Херцеговина, както и на всички останали държави от Западните Балкани, при изпълнение на утвърдените критерии. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев по време на среща с Младен Иванич, председателстващ Председателството на Босна и Херцеговина.

Работната среща се е провела на „Дондуков 2", съобщават от президентството.

Плевнелиев и Иванич са се обединили около виждането за отличното състояние на двустранните отношения и интензивния политически диалог на най-високо равнище по въпросите на Европейския съюз, на регионалната и европейската сигурност.

Държавният ни глава е посочил още, че отдаваме голямо значение на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа като важен фактор за развитие на стабилността и сътрудничеството в региона.

От своя страна Младен Иванич е запознал Плевнелиев с провеждащите се в момента в Босна и Херцеговина политически, икономически и социални реформи. Плевнелиев пък е изразил надежда реформите да бъдат проведени така, че страната да бъде в състояние скоро да подаде молба за еврочленство.

И Плевнелиев, и Иванич са споделили тревогата си от разрастването на бежанската криза. И двамата смятат, че само с консолидираните усилия на всички държави както в региона, така и в ЕС, този проблем може да бъде преодолян.

Младен Иванич е в София за участие в  срещата на високо равнище „Нови визии за партньорство и добросъседство в Европа", която е под патронажа на българския държавен глава.