Софийски градски съд призна Николай Русинов - Чеци за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина.

Присъдата е доживотен затвор с първоначален строг режим, като се приспада излежаното от Русинов до момента в ареста.

Съдът постанови и по 150 000 лева кръвнина за всеки от родителите на починалата, тоест общо 300 000 лева. Освен обезщетението за роднините на Яна, Чеци ще заплати и над 12 хиляди лева разходи по делото.

Съдът постанови това, което защитата отдавна смяташе, че ще стане, и то на базата на емоции, не на доказателства, коментира пред медиите адвокат Иво Найденов, докато подзащитният му Чеци бе изведен от залата безмълвен.

Найденов бе категоричен, че тежката присъда ще бъде обжалвана, като защитата е амбицирана да стигне до последна инстанция с твърденията си за невинността на Чеци. С голям интерес ще изчакам мотивите на съда, обяви юристът, според когото реално няма доказателства срещу Чеци.

По стар модел при осъдителна присъда и Найденов заговори за натиск над съда. Явно е трябвало да мине 5 октомври, вметна той, намеквайки за предсрочния парламентарен вот. Той сподели, че не вярва изобщо занапред да се работи по търсене и разкриване на двете неустановени лица, които уж са били помагачи на Чеци.

За Найденов съдиите по делото били обект на страх, като отново спрегна името на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По преценка на Найденов съдиите в Апелативния съд са по-опитни и на тях защитата ще разчита за оправдателно решение.

Повереникът на семейството на Яна пък обяви очаквано, че  и той, и родителите на починалото момиче са доволни от присъдата. За юриста това е справедливо решение от страна на съда.

По-рано - след близо пет часа пледоарии по делото и самият подсъдим използва правото си на последна дума, за да се обърне към съдебния състав.

Доживотен затвор за Чеци поиска прокуратурата

Още...

Той се обяви за невинен, като намери вина във всички останали - съд, прокуратура, адвокати и дори Цветан Цветанов.

Не успяхте да осигурите честен процес на мен и на семейството на пострадалата, посочи той обвинително към магистратите. По думите му, това е по вина основно на Софийска градска прокуратура, която събирала доказателства само в негов ущърб, а не както повелява закона в посока и на двете тези. Според Чеци той бил привлечен като обвиняем под силния обществен натиск за разкриване на престъплението, без значение кой ще отнесе присъда.

За подсъдимия вина за това има и бившият шеф на МВР Цветан Цветанов, който със свое изказване разкри детайли за престъплението през 2011 г., както и за фактическата обстановка. Според Чеци интересът към случая е породен именно от "изказването на Цветанов, който е специалист в черния пиар, и лицата, които му осигуряват медиен комфорт".

Бях воден на разпити без знанието на адвокатите ми, разследващите ме заплашваха с убийство чрез самообесване, продължи с признанията Чеци. Той разкри, че е оказван натиск и върху самите разследващи органи.

По думите му той бил заплашван не само от тях, но и от родителите на Яна, които натискали и един от свидетелите, но съдът не предприемал нищо. Той се възмути и от адвоката на семейството на Яна, който бавел процеса с излишни експертизи.

Тежестта и очакванията към вас са огромни, трябва да дадете всекиму полагащото се, но според доказателствата. Те сочат, че обвинението е неоснователно, аз не съм извършил това престъпление. Моля да бъда признат за невиновен, обърна се Чеци към съдебния състав.

Преди обаче Чеци да заговори за намесата на екс МВР шефа в делото и адвокат Григор Вълков, представител на семейство Кръстеви, намеси името на втория в ГЕРБ.

Според него изказването на Цветанов, че убийството е разкрито и обвиняем е Пламен Трифонов (арестуван и след това освободен, б.р.) е било единствено в полза на извършителя. С огласените от Цветанов обстоятелства, факти и доказателства, Чеци е формирал своята защитна теза, смята юристът.

Защитата на Чеци пък заложи в пледоариите си на тезата, че МВР не си е свършило работата по разследване на случая, а подсъдимият няма нищо общо с убийството на Яна.

По думите на адвокат Иво Найденов освен ДНК на Чеци, са открити още два профила на неизвестни съучастници - според обвинението, като по тяхна посока изобщо не се работи.

Яна е била жива, когато Чеци си е тръгнал, и оттук започва мистерията около тези две неустановени лица, смята юристът. Да присъстваш на местопроизшествието не те прави престъпник, обясни той на магистратите от СГС.

Според него за нито един от двамата - Чеци и Яна, не било необичайно да правят спонтанен секс с непознати, което е сигурен знак, че сношението във фаталната за Яна нощ било доброволно от нейна страна.

Прокуратурата необмислено и прибързано прекрати следствието срещу Пламен Трифонов, обяви защитата, като настоя, че именно първоначалният обвиняем по случая е по-възможно да е извършител на тежкото убийство, съдейки по доказателствата.

Според адвокатите на Чеци Трифонов и майка му постоянно били засичани в Борисовата градина, но след престъплението появата им там почти се прекратила, а и двамата променили коренно външния си вид.

Чеци няма никакъв мотив за извършване на такова престъпление, нито пък за прикриване на съучастници, категорични бяха юристите му.