НАТО разруши сграда в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи в поредната нощ на интензивни бомбардировки над Либия, предаде официална агенция Джена.

За първи път властите потвърдиха, че обект на ударите на Алианса е бил самият Муамар Кадафи.

От своя страна сенаторът Джон Маккейн призова да се засилят ударите срещу Кадафи, за да се пресече възможността Ал Кайда да се намеси в конфликта.

В същото време продължават боевете около Мисрата, въпреки че властите изтеглиха армейските части и оставиха местни племенни вождове да се справят с бунтовниците.

САЩ вече извършиха в навечерието на Великден първия си удар с безпилотен самолет "Придейтър" срещу цел в Либия, съобщи Ройтерс.

Американският президент Барак Обама одобри използването на самолети "Придейтър" за нанасяне на удари срещу обекти на режима на Муамар Кадафи в Либия.

Безпилотните самолети са въоръжени с ракети "въздух-земя" "Хелфайър" и бомби. Те са управлявани от оператори на земята с помощна на сателити, но могат да извършват и автономни полети, отбелязва ИТАР-ТАСС.

НАТО съобщи, че е забавил изпълнението на въздушен удар, за да даде възможност на цивилни да се изтеглят от зона, бомбардирана от безпилотен самолет.