Строителна поръчка за близо един милион лева е получил съпругът на здравния министър Красимир, като това е поредната апетитна оферта, която печели предприемачът, откакто Атанасова е във властта.

Разследване на в-к „Преса" разкрива, че по сметките на бизнесмена ще постъпят почти 1 милион лева.

В края на септември тази година кметът на Враца Николай Иванов подписва два договора, с които русенският консорциум „ГБСД - 09", включващ фирмите „Декра - строй" ЕООД и „ГБС - Русе" АД, за 951 572 лева без ДДС (или 1 141 886 лв. с ДДС). Управител на обединението и собственик на 90 процента от акциите е Красимир Стефанов Атанасов - съпруг на министъра на здравеопазването.

Общинската власт избира русенската фирма да построи защитено жилище във врачанския квартал „Река Лева", става ясно от проверката на медията.

Стойността на договора е 407 593.97 лева без ДДС.

„ГБСД-09" печели и втори договор. Той е за 543 979 лева без ДДС и е за построяване на Център за настаняване от семеен тип в квартал „Дъбника", показват документите в Агенцията за обществените поръчки.

Двете строителни поръчки на Красимир Атанасов са част от проекта „ИСКРА - Иновативен Социален Комплекс от Резидентни Алтернативи". Той се финансира основно по Оперативна програма „Регионално развитие".

Община Враца се включва в строителните работи едва със 132 113 лева. По проекта ще бъдат изградени три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище.

Кметът Иванов все пак решава, че останалите две поръчки трябва да се изпълняват от врачански фирми. „Строителна компания" ООД ще построи втория Център за настаняване от семеен тип, намиращ се в кв. 76,  на стойност 498 919.12 лв. без ДДС.

Третият Център също е поверен на консорциум от местни фирми - ДЗЗД „Сдружение Враца-ОГ", включващ дружествата „Опал-94" АД и „Генов Строй-продукт" ЕООД. Центърът е в квартал „Самуил" и е на стойност 545 837.26 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на четирите обекта е 6 месеца от откриването на строителната площадка.

Проверка в Търговския регистър показа, че едноличен собственик на „Декра-строй" е Красимир Стефанов Атанасов. Седалището на строителната фирма на русенската улица „Цанко Церковски" 6, където се помещава и спечелилият вече поръчки за няколко милиона консорциум „ГБСД-09". Предметът на „Декра - строй" е строителство на жилищни и нежилищни сгради. Министерският съпруг има още една фирма - „Мравка" ЕООД.

Преди да стане депутат, настоящият здравен министър бе общински съветник от ГЕРБ в Русе. През юли 2008 г. фирмата на съпруга й "Декра-строй" ЕООД печели поръчка за преустройство на сградите на Центъра за психично здраве и изграждане на обществено-информационен център на стойност 156 408 лв.

Настоящият министър Десислава Атанасова е била юрисконсулт на психодиспансера от 2005 г. до 2007 г. На 15 февруари 2010 г. същата здравна институция възлага обществена поръчка за 771 141 лева на консорциума „ГБСД-09".

Договорът е за ремонт, реновиране и модернизация на три отделения в лечебното заведение, показват архивите на Агенцията за обществени поръчки.