emaxpress
Няма от какво да се притеснявам.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В ефира на БиТиВи той коментира изнесените от лидера на РЗС Яне Янев факти около имотното му състояние.

Цветанов даде подробности за всеки един от апартаментите, за които питаха от РЗС.

От думите му стана ясно, че двата имота с нулева ставка са жилища, които са прехвърлени от родителите на съпругата на Цветанов.

Първият е купен 60-те години, той е прехвърлен на името на жената на вицепремиера, но родителите й продължават да живеят там. Вторият имот е отново купен от тях и е прехвърлен на голямата дъщеря на Цветанов. В третото жилище, в което живее майката на министъра на вътрешните работи, вицепремиерът има една шеста.  

Четвъртият имот е апартаментът, в който Цветанов живее със семейството си. Той е закупен преди десетилетия от родителите му. За другите две жилища вицепремиерът обясни, че са купени преди три години. За изплащането им Цветанов е изтеглил кредит в размер на 59 000 евро. 900 лева е сумата, която изплаща ежемесечно министърът на вътрешните работи за двата имота, като кредитът ще бъде погасен за 30 години.

Всичко е плащано по банков път и няма нито един лев, който да е платен по кеш, изтъкна Цветанов. Вицепремиерът зададе въпроса защо от РЗС изнасят информацията за имотното му състояние именно сега, при положение, че данни за тези жилища съществуват от години.

Алексей Петров задава въпроси с посредничеството на Яне Янев. Нека да бъдем обективни, заяви Цветанов и отново подчерта, че информацията за имотите му е много добре известна още от периода, в който е заемал поста заместник-кмет в столична община.

Цветан Цветанов коментира и твърденията, че в качеството си на бивш зам.-кмет по сигурността на София е отговорен  за изчезването на около 1 млн. евро, внесени като гаранция на белгийска компания за проект за видеонаблюдение в столичното метро.

Той разясни, че след обсъждане на проекта с Бойко Борисов (тогава кмет на София - бел.ред.) е взето решение столична община да не отпуска парите за гаранцията на фирмата. От думите му стана ясно, че парите са били изплатени от Боян Чуков (зам.-представител на ССИ).

Цветанов беше категоричен, че интересът на общината е бил защитен и тя не е „била заробена" с този проект. Никога по никакъв повод нито един служител на общината не е имал достъп до тази сметка, изтъкна Цветанов.

В заключение той заяви: Аз няма да изпадна в зависимост от подобни манипулации и ще продължа да работя както до момента.

Запитан защо премиерът Борисов до момента не го е подкрепил публично след изнесените данни от РЗС, Цветан Цветанов отговори: Най-силната подкрепа за мен е от  моето семейство, след това от премиера и след това от политическа партия ГЕРБ и всички нейни симпатизанти.