Българският народ не се е осъзнал какво са направили предишните управляващи, аз самият не можах да повярвам.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БиТиВи. По думите му „през 2008-ма година Станишев, Доган и Царя са приели закон, с който всеки министър, всеки кмет получава амнистия".

Припомняме, амнистията важи за извършилите леки престъпления до 1 юли 2008 година.
Това включва умишлените деяния, за което се предвижда до 3 години затвор и престъпленията по непредпазливост, които се наказват с до 5 години лишаване от свобода.

Велчев: Има лица, които се възползват от закона за амнистията.
                                    Още...

Осъзнавайки какво ги чака, знаейки ясно, че крадат и че ще бъдат осъдени, те приемат закон, според който до 2008-ма всеки кмет, министър крадец получава амнистия, посочи Борисов.

В тази връзка той добави, че следващата сряда кабинетът ще внесе жалба в Конституционния съд с искане този закон да бъде обявен за противоконституционен.

Цинизмът е, че моите министри може да бъдат осъдени, а те - не, посочи още лидерът на ГЕРБ в коментар за бившите министри. Той се обърна задочно към експремиера Станишев и го попита защо „не може да излезе и да обясни защо този закон е приет".

По думите му фактите, с които разполага относно нарушения от предишния кабинет са „ужасяващи". Той даде за пример сделката за правителствените самолети, от която според него държавата е загубила 15 милиона лева.

Борисов беше категоричен, че министърът, отговорен за нея, трябва да бъде осъден.

Попитан дали, ако министри от неговия кабинет, бъдат уличени в престъпления, Борисов беше категоричен, че от всяко длъжностно лице, за което се докажат нарушения, ще бъде търсена отговорност.

Попитан за отношенията си с президента, премиерът цитира вчерашно изказване на държавния глава, който е заявил, че „Ние сме в един отбор като институция".

Според Борисов това трябва и да е политиката на действие на Георги Първанов. Запитан дали държавният глава му е опонент, премиерът заяви:

„Ако той иска да е президент на всички българи, да е държавен глава, такъв въпрос не трябва да стои. Ако иска да е алтернатива на ГЕРБ, трябва да подаде оставка като президент, да отиде на събор на БПС, да стане лидер и съответно ми става опонент".

Лидерът на ГЕРБ каза още, че е склонен да прима съвети от държавния глава, ако те са разумни и обосновани.

Той може да посъветва, да ме извика - да ми каже - виж това, което правите е глупост, малоумие, аз ще го изслушам. Но това изречение - „Ние сме в един отбор", трябва да е политика на действие, подчерта министър-председателят.

ГЕРБ атакуват пред Конституционния съд Закона за амнистията
                        Още...

Относно заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, Борисов посъветва президентът да се скара на своите ПР, за това че са разпространили доклад, който е "за президента", а не "на президента". По този начин според него вниманието се е изместило от работата на самия съвет.

Запитан за отношенията си лидера на ДПС Ахмед Доган премиерът заяви, че двамата не са срещали от доста време.

Той обаче посочи: Лични отношения с него нямам и добави, че ГЕРБ няма проблеми с българските турци, българските мюсюлмани или хората от ДПС.  

Попитан дали приема граждани в министерски съвет премиерът отговори, че „се е наложило редуциране в броя на приеманите, защото: Има няколко луди, които влизат носят китки, казват Обичам те...Ужасяваща работа, заради тях се налага да ограничаваме достъпа.

Като си счупих крака дойдоха шест врачки не мога да ги изхвърля! Около къщата бяха като оси!

Премиерът съобщи още, че до края на годината ще бъде внесен и гласуван избирателният закон. Той посочи, че всички партии до момента са приемали закони, свързани с изборното законодателство, три месеца преди изтичане на мандата.

За разлика от предишните, аз искам да внасяме закони, които да са минали през всички процедури. Като влязат там, 20 години да не се променят, заяви той.
В тази връзка Борисов даде пример със закона за горите, който по думите му е променян 30 пъти.

Попитан за изграждането на магистралите у нас Борисов съобщи, че е разпоредил всеки зам.-министър да отговоря за една магистрала.

Относно магистрала „Тракия" премиерът посочи:
На Плевнелиев съм му казал - ако до юли 2012г. нямаме магистрала до Бургас...и тук лидерът на ГЕРБ направи красноречив жест с ръка, с който ясно даде да се разбере, че министърът ще загуби поста си, ако срокът не бъде спазен.