Терористите от "Ислямска държава" направиха ново (второ) изявление, свързано с японските заложници, след като срокът, даден на Япония, да плати откуп за тях изтече, предаде агенция Новости.

Във видеото се казва: "Министър-председателят на Япония продължава да лъже. Японският народ не направи нищо. Той не жали двамата пленени японци. Ще направим това, което обещахме".
Изявлението е публикувано на сайта, където преди няколко дни за първи път излезе видео, показващо заловените японски граждани.

Припомняме, във вторник, 20 януари, във видео терористичната групировка обяви, че ще се убие заложниците, ако в срок от 72 часа не получили 200 млн. долара откуп. Именно този срок изтича днес. Във видеото имаше и прикачен таймер за обратно броене.

В плен се намират 47-годишния журналист на свободна практика Кенджи Гото и 42-годишния Харуна Юкава, основател на частна военна компания.

Япония разглежда всички възможни начини за освобождаването на двамата заложници.

Във връзка с инцидента премиерът Шиндзо Абе прекъсна предсрочно шестдневната си обиколка в Близкия изток. В изявление той обеща да не се поддават на тероризма.