Малолетните български джебчийки, които дълго занимаваха австрийските и българските институции и медиите в двете страни, са изчезнали от улиците на австрийската столица Виена.

Това обясни за Дойче веле Норберт Чайпек от виенската общинска Служба за децата и младежите:

"В полицейските кръгове във Виена, но и сред социалните служители, се казва, че феноменът е изчезнал, че малолетните джебчийки ги няма."

Това заключение Норберт Чайпек е направил на базата факта, че досега тази година във Виена са били регистрирани само три случая на малолетни джебчийки от България. Трите момичета на 12, 14 и 17-годишна възраст, са били заловени от австрийската полиция през първата половина на годината.

"Това са единични случаи. Това са деца, които или са минавали оттук на връщане към България от друга държава или са успели да намерят някаква пролука."

Норберт Чайпек добавя:

"Тези три случая, не ни оставиха с впечатлението, че се работи организирано, защото полицията успя да залови трите момичета сравнително бързо."

Проблемът с малолетните български джебчийки, които организирани банди водеха във Виена и други големи австрийски градове, години наред създаваше главоболия и на австрийските, и на българските власти.

Малките крадли започнаха да прииждат към Виена след отпадането на Шенгенските туристически визи за българи през 2002 година. Две години по-късно във Виена са били регистрирани около 256 случая на малолетни джебчийки от България.

Пикът обаче настъпва през 2005 година, когато виенската полиция съобщава за 650 случая. През 2006 година пък, само за един месец - февруари, в австрийската столица има 148 случая на заловени малолетни български джебчийки.

Момичетата обикновено са на възраст от около 7 до 17 години. Често собствените им родители ги продават на трафиканти и така те попадат в организираната мрежата за невръстни джебчийки.

На ден, всяка трябва да заработи най-малко 300 евро, в противен случай вечер я очаква побой. Често трафикантите пращат момичетата да си "доработят" вечер като проститутки, разказват австрийски социални работници.

Норберт Чайпек:

"Няма и следа от феномена малолетни джебчийки, на който бяхме свидетели през последните години. От това, което чух, те са се преместили в Гърция."

За това, че проблемът вече не съществува, голяма заслуга имат и българските власти, уточнява Норберт Чайпек:

"Още веднъж искам да благодаря на българските власти и на нашите партньори, които работиха много отговорно. Надявам се тази работа да продължи и в бъдеще."