Плевнелиев е несамостоятелна фигура, той не разсъждава и не действа като нормален и достоен държавен глава. Тази изразява лидерът на Атака Волен Сидеров, разпространена от пресцентъра му.

Обект на острата реакция е следното изявление на държавния глава: „Ние виждаме една агресивна и националистическа Русия, която очевидно не спира с подкрепата си и с провокацията си срещу териториалната цялост на една европейска държава, каквато е Украйна".

Категорично е недопустимо подобно произнасяне в момента, ако се имат предвид събитията с малайзийския самолет, в момента, в който още дори следствието не е започнало пълноценно и международните разследващи органи не са допуснати все още от украинските власти до мястото на инцидента, да скачаш с подобни обидни, коментира Сидеров.

Лидерът на парламентарните националисти определи изказването на президента като „махленски нападки", а поведението му като „крайно инфантилно и недопустимо".
Според Сидеров Плевнелиев се бави с обявяването на хората от служебния кабинет, защото „очевидно президентът още не е получил инструкциите си от американското, израелското и турското посолство, откъдето го водят на каишка".