Образователният министър Сергей Игнатов отново свика медиите в министерството, за да направи специално изявление по темата за текстовете в учебниците.

Министър-председателят Бойко Борисов ми поръча да заявя следното: „Кабинетът "Борисов", тоест цялото правителство, е национално отговорно и патриотично и няма да допусне никаква подмяна в българската история, независимо, че тя може да бъде прикрита под формата за намаляване на форми на дискриминация и политическа коректност", обяви министърът.

Той заяви още, че премиерът и правителството разглеждат образованието като елемент на националната сигурност и че всеки, който си позволява да подмени нашето историческо минало ще бъде разглеждан като човек, който посяга на националната сигурност на България.

По думите на Игнатов гавра са такива предложения като това, че Левски бил закононарушител и османската полиция си вършела работата, както и предложенията свързани с корекция на нашия фолклор и литература.

Няма да има никаква промяна в това отношение в учебниците и учебните програми", категорично заяви министърът и добави за втори път тази седмица: „Левски остава, Ботев остава, Вазов остава, остават всички, които са изградили духовната тъкан на Съвременна България".

За доклада на Комисията за защита от дискриминация Игнатов поясни, че е от времето на стария й състав и предишният председател.

Той се опита да отбегне въпроса за бисерите в учебниците, обяснявайки че те са направени в периода 2004-2006 година, когато никой от сегашния екип на министерството не си е представял, че ще се занимава с това.

Той каза още, че е прегледал екипа, който е работел по доклада. В него имат участие и представители на образователното министерството, които са били на зам.-министерски и съветнически позиции, „дори са били съветници на сегашния министър за известно време".

Игнатов каза, че се е успокоил, защото винаги, освобождавайки човек от министерството, се е питал дали не е правил грешка. „Постъпил съм абсолютно правилно", каза той.