Стотици тела на мирни граждани и избити привърженици на Муамар Кадафи са открити и погребани в Сирт. Жители на града, върнали се след края на боевете, са сформирали доброволчески групи, които търсят и погребват труповете.

Припомняме, тялото на самия Кадафи бе тайно погребано на 25 октомври в либийската пустиня.

От 20 октомври само нашата група е открила и погребала близо 500 незапознати тела и ежедневно продължаваме да намираме десетки и десетки нови трупове, разказват жители на родния град на полковника, цитирани от "Новости".

Те изтъкват, че връщайки се след края на продължили над месец боеве, не са могли да познаят мястото. От един от най-красивите градове на Либия не е останал и един оцелял камък. Целият е в руини, напълно е разрушена инфраструктурата, пътища, ВиК, електропреносна мрежа, разказват очевидци.
В същото време много от тях напускат Сирт и заминават при свои роднини в чужбина.

Това, което видях в Сирт, ще ме преследва цял живот в най-кошмарните сънища. Либия повече не съществува, посочи бивш жител на родния град на полковника, който се е пренесъл при свои роднини в египетската столица Кайро.

Според доброволците, прочистващи Сирт, най-страшните „находки" се намират под развалините на жилищни сгради, разрушени от авиационни удари.
Там се натъкваме на по 50, а по-често и повече трупове на мирни жители, най-вече жени, деца и старци. Освен това, „санитарите" намират и безименни масови гробове, представляващи наскоро изкопани плитки ями, където са нахвърляни по няколко десетки души. Кои са те, как са загинали, кои ги е погребал, не е ясно, посочват още доброволците.

Вече множество международни правозащитни организации изразиха опасенията си във връзка със ситуацията в Сирт. А конкретен повод за това са над 60-те тела, открити в приземния етаж на градски хотел - хората са били разстреляни със завързани ръце.

Припомняме, самият бивш либийски лидер, след като бе разстрелян на 20 октомври бе закаран заедно с трупа на си Муатас в град Мисрата, където в продължение на четири дни бе показван на най-различни обществени места. Чак на 25 октомври двете разлагащи се тела бяха погребани на тайно място в пустинята.