БСП трябва да търси съюзници и е нормално част от тях да бъдат от левия спектър. Това каза в съботния сутрешен блок на БиТиВи депутатката от БСП Мая Манолова. Социалистката коментира въпроса за евентуални съвместни действия между БСП и АБВ на предстоящите местни избори.

„Засега всеки от нас казва личното си мнение", посочи Манолова. Тя обаче е категорична, че коалиционната политика ще се реши от националния съвет и от конгреса на БСП. Личното мнение на Манолова е, че за местния вот БСП трябва да търси съюзници в лявото пространство, а и в центъра. „БСП има своите органи, АБВ също", подчерта тя.

Червената депутатка увери, че всички разговори между БСП и всяка друга партия ще бъдат достатъчно публични и прозрачни. „Симпатизантите на БСП ще разберат един такъв съюз, но ще бъдат взискателни към начина, по който ще бъде постигнат", предрече тя.

Манолова е на мнение, че БСП трябва да привлече активните граждани във всяка община. По думите й, трябва да направят публични допитвания за това кои са подходящите кандидати.

„Няма как БСП да не е едно от най-важните неща в живота ми, защото не само, че съм посветила на моята партия цялото си време и активен съзнателен живот, но за мен БСП е кауза", каза социалистката с умиление към своята партия. За Манолова е много важна подкрепата и мнението на хората, които симпатизират на лявата идея в България.

Манолова сподели, че се чувства най-добре, когато не е част от ръководството. „Това дава възможности човек да бъде себе си в политиката", каза тя. Това обаче не значи, че не се съобразява в решенията на ръководството. „Винаги съм давала максимума от силите, енергията и ентусиазма си, независимо от позицията, на която съм", посочи Манолова.

По думите й, БСП е жив организъм, жива партия - „вътре се караме, сдобряваме се". Тяхната кауза е да имат най-популярната партия - атрактивна за хората. „При нас има много конкретика - например през времето в опозиция си прецизираме политиките, оглеждаме си законопроектите", сподели червената Манолова.

Тя напомни, че на пленума утре ръководството на БСП ще представи предложения за повишаване влиянието на БСП чрез различни организационни, политически мерки. Следващите седмици също предстоят важни форуми за БСП. „Ще катализираме нашите политики, ще стягаме партията и ще имаме активно поведение като опозиция в парламента", категорична е тя.

Сборник от мечти, които нямат механизми за превръщането им в реалност. Така социалистката Мая Манолова определи управленската програма на правителството, която бе приета тази седмица. Манолова посветила няколко часа в прочит на документа, който, по думите й, е в „респектиращ обем". Според нея, когато няма нито механизми, нито финансиране, тази „мечта" приличала на една голяма лъжа към българските граждани.

Леко цинично, по думите й, е основен приоритет да бъде постигането на адекватни социални помощи, когато правителството е замразило 14 социални права. „Там обикновеният човек не може да намери нищо за себе си", категорична е Манолова.

Червената депутатка посочи, че няма причини да вярва на правителството. „Те приеха бюджет за следващата година, преди да са приели програмата си", посочи като аргумент за тезата си тя. Манолова изтъкна, че липсва политика за създаване на нови работни места, няма и стимули за бизнеса. Това правителство има едно знаме и това са реформите. „Когато програмата има 192 приоритета, това е телефонен указател, а не програма за реформи", продължи да недоволства социалистката.

Манолова изрази и позиция по повод изказванията на здравния министър Петър Москов. Припомняме, че БСП не подкрепи ДПС в опита им да съберат подписи за искане оставката на министъра на здравеопазването. Причината за това настояване бяха чувствителните разлики в статистиката, която здравният министър изнесе за броя на бити лекари и тази, която силовият министър Веселин Вучков представи. Всеки нормален министър, в нормална европейска държава, по думите й, след като е излъгал, би следвало сам да си подаде оставката.

Въпреки това тя отчита, че заради състоянието на здравеопазването дава толеранс към Москов. „Нека му дадем поне 100 дни, да видим обещаната от него реформа в какви законопроекти ще бъде облечена", призова Манолова.

Все пак един представител на настоящото правителство се е радвал на симпатиите на Манолова. Чисто по женски социалистката е имала такива към вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова. Манолова обаче се разочаровала от онова звено в програмата за управление, което трябвало да контролира медиите. По думите й, то било „прибрано", след като е видяно, че има обществена реакция.