Хиляди българи с маски ще залеят най-малко 15 града в страната точно в 18 часа утре вечер.

Това обеща логистичният координатор на България за „Световния протест на анонимните" Янаки Ганчев по време на пресконференция в „София прес".

Той обясни, че основната им цел е смяна на „45 плюс 23-годишното статукво и политически модели". „На протестът ще изнесем нашето виждане за това как животът в Българя трябва да се промени към по-добро", заяви Ганчев и добави, че системата не е счупена, тя е създадена такава и за да се борим за по-добро не е престъпление. Ганчев обясни, че в момента се намираме в ерата на интернет революцията и политическите динозаври не си дават сметка какво точно се случва. При всички случаи, обаче, той обеща, че след утрешният протест България няма да е вече същата.

По думите в социалната мрежа битува всеобщото мнение, че има неправилно функциониране на гражданския ред. Според него трябва да се намери формата, в която гражданското общество да има по-добър контрол върху разпределянето на обществените средства. „Политическият модел не се е променил, но ние можем да го направим", коментира Ганчев.

Според координатора на протеста промяната може да стане по няколко начина: цялата политическа система - дим да я няма; разпускане на Народното събрание и Министерския съвет без рестарт на политическия модел от последните 23 години. „Ние не искаме да се повтаря политическата въртележка, при която едни се свалят, а други отново идват на власт и от която останалите 99% духаме супата", заяви още той.

Друга цел на недоволните, като част от промяната, е да се изринат всички политици, които пак искат да „яхнат" народа. Янаки Ганчев обеща, че шествието в понеделник няма да бъде протест, а един процес и може да се говори за постоянна протестна готовност. Той обясни, че настоящото управление само имитира диалогичност по отношение на проблемите и припомни няколко предишни протеста, координирани от него.

„Един от тях беше във връзка със замразяването на АCTA, когато получихме обещанието на премиера Борисов, че българските евродепутати ще гласуват против него. Това не се случи. Аз държа на джентълменското споразумение, а Борисов не го спази", оплака се Янаки Ганчев. По думите му подобна e била и ситуацията с протестиращите преди няколко месеца на Орлов мост.

Като „комендант" на всички по-големи протести Ганчев предупреди, че всички, които дойдат на утрешния протест с партийни байраци ще бъдат отстранявани от органите на МВР като провокатори.

Протестът е съпроводен от голяма информационна кампания предимно в социалните мрежи. Разпространяват се и различни флаери с призиви да „Свалим маските и да застанем пред каските", „Общество оглавено от задници няма как да не мирише".