Патриотичният фронт (ПФ) са готови да подкрепи кабинет на ГЕРБ, без да има кадри в следващото управление.
Това стана ясно след срещата на двете формации в централата на партията на Бойко Борисов.

Постигнато е съгласие по редица важни теми като това да се направи ревизия в енергетиката.

От ПФ са представили 94 конкретни предложения на ГЕРБ, по които има голямо съгласие. Там, където има разминаване, двете партии са се разбрали да продължат дискусиите в работен и експертен порядък.

Става въпрос не за принципни различия, а за технологията, по която ще се постигат  резултатите, увери Румяна Бъчварова.

ПФ са готови да се подпишат под програмата на следващия кабинет, като не държат на всяка цена да имат свои кадри в него.

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ е доволен, че има 90% съгласие по 94-те предложения на патриотите. Ние сме пред подписване на програма за стабилно управление, обяви той и направи отново уточнението, че формацията не държи да участва във властта.

Според него подписването на програмата ще е една стъпка към политическата отговорност, която партията му ще поеме за стабилизацията на страната.

„Нито г-н Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма, нито Валери Симеонов ще става някакъв си", категорично заяви Валери Симеонов и отново повтори, че политически лица от ПФ няма да участват в управлението на страната ни.

По този начин, според патриотите, показват политическия модел на отговорно поведение. Все пак ако има нужда, на по-късен етап от ПФ могат да изпратят свои експерти на работа в новото правителство.

Идеята на ПФ е да подпишат т.нар „програма за стабилност", да застанат с подписите си за нея като политически фигури и коалиция и да започнат да следят дали тази програма се изпълнява.

„За нас е по-важно да има документ за поемане на отговорността", обясни още лидерът на НФСБ и добави: „Кой ще бъде във властта е друг въпрос. Не е толкова важен този въпрос, важно е да се изпълнява подписаната програма".

Въпреки това от ПФ продължават да се отнасят остро към партията на Корман Исмаилов, която е част от Реформаторския блок, и да настояват тя да не участва във властта.
"Това не означава, че сме против Реформаторския блок, а че сме против тази партия, която е изградена по модела на ДПС", все пак уточни Симеонов.

Той описа и начина, по който патриотите ще следят действията на новия кабинет, след като няма да имат свои министри в него, а именно - „с нашата ежедневна работа в Народното събрание, с правото ни да имаме достъп до информация от министерствата".

„Достатъчно отговорна коалиция сме и отговорни хора, като сложим подписа да отговаряме за всички тези съгласувани точки", се зарече патриотът.

По-късно пред bTV Симеонов навлезе и в още конкретика за бъдещите планове на следващия кабинет.

Стана ясно, че ГЕРБ и Патриотите са постигнали договорка да разделят Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на три отделни министерства.
Оказа се, че закриването на Министерството на младежта и спорта, както самият Симеонов се изрази в ефир, било грешка на езика.
От пресцентъра на ПФ побързаха да коригират лапсуса на шефа си и да уточнят, че Патриотите настояват за закриване на Министерството на инвестиционното проектиране, а не на Министерството на младежта и спорта, както бе заявено в предаването.
"Министерството на инвестиционното проектиране бе изкуствено създадено от правителството на Пламен Орешарски и е излишна, дори вредна административна структура. Затова настояваме за неговото закриване.", уточнява Симеонов.

 

Колкото повече партии подкрепят програмата, толкова по-добре за страната, заключи Симеонов.

Като знак на благодарност за подкрепата от ГЕРБ се зарекоха, че диалогът им с ПФ ще  тече непрекъснато и всички решения, които предстоят да бъдат вземани, ще бъдат консултирани именно с патриотите.

"Ние приемаме подписите под програмата като политически ангажимент и считаме, че това е достатъчна гаранция за подкрепа без пряко участие", посочи Румяна Бъчварова.

По този начин тя постави въпросителен за това дали ГЕРБ са готови да се разберат и с Реформаторския блок по същия начин - без министри, а само с подписана обща програма за стабилност.

„Всички, които се ангажират с подкрепа за правителството, трябва да се подпишат под програмата за стабилност", отсече Бъчварова и определи тези подписи като формата на коалиционен ангажимент.

От партията на Бойко Борисов дори увериха, че приемат ПФ като една патриотична формация, на което Валери Симеонов отвърна с „Благодаря".

Герберите и патриотите имат общи виждания по отношение на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), а именно, че трябва да се осветли случая, да се стигне до цялата истина и да се вземе най-правилното решение.

„Час по-скоро трябва да се реши въпроса със затворената банка КТБ. Трябва да се положат максимални усилия с минимални държавни средства", обясни вижданията си и Валери Сименов.

Той посочи и други промени, които предвиждат, а именно - въвеждане на час по родолюбие в училище, както и преосмисляне на социалните помощи за майки с повече от три деца.

„Имаме общи разбирания по ключови въпроси, както и по конкретните  актуални мерки, които следващото управление трябва да предприеме стъпки - отношение на КТБ, финансовата стабилност, енергийната система", добави и Бъчварова.