Група военнослужещи от мавританската армия е превзела тази нощ президентския дворец в Нуакшоте и арестувала президента Сиди Мухацев улд Шейх Абдалахи.

Арестувани са също министър- председателят и министърът на вътрешните работи, съобщават световните агенции.

Военнослужещи от батальона на президентската охрана са дошли през нощта и са арестували Абдалахи, е казала президентската дъщеря.

Подразделение на мавританската армия са блокирали сградата на държавната телевизия. Основните телевизионни и радио канали прекратиха излъчването.

По данни на телевизия „Ал Джазира" войските са отказали да се подчиняват след като президентът отстрани от служба двама високопоставени офицери от армията , в това число и началника на президентската гвардия.

Почти в цялата съвременна история управляващите в Мавритания идват на власт след военни преврати. През 2007 година, почти две години след поредния военен преврат, се проведоха избори.

В последните седмици недоверието към правителството непрекъснато се увеличаваше, като и парламентът обсъжда вот на недоверие. Вчера 48 депутати напуснаха управляващата партия.

По информация на посланици на чужди държави в Мавритания няма напрежение или сблъсъци по улиците на столицата на Мавритания Нуакшот.

Предполага се, че временно длъжността на държавен глава ще изпълнява председателят на парламента.

Мавритания е една от най-бедните страни в света и една в последните години започна да развива нефтени находища.