Президентът на Украйна Олександър Турчинов обяви, че военното летище в Краматорск е вече в ръцете на украинските военни след сблъсъци с проруски активисти, съобщава Интерфакс.

Това е първата военна акция на правителството от обявената от Турчинов антитерористична операция срещу протестиращите, окупирали редица административни сгради в Източна Украйна.

Между 4 и 11 проруски активисти са убити при стрелбата на летището, обяви кореспондент на телевизия Россия 24.

Наистина има фатални случи. Уточнява се точният брой, който е между 4 и 11 души", подчерта представителят на телевизията.

Сблъсъците са възникнали след като украински войници са открили огън по сепаратисти, които са се опитали да не позволят да кацнат на летището, допълни кореспондентът.

Най-малко четирима протестиращи са убити и двама са ранени при щурмуването на летището от страна на украински войници, каза говорител на местната Народна милиция, предаде РИА „Новости".

Има четирима загинали и двама ранени на летището. Всички те са от милицията", поясни източникът и добави, че няма пострадали сред правителствените войници.

„Боевете на летището приключиха след като милицията се оттегли и украинската страна пое контрола над летището", поясни представителят.

Украински въоръжени сили започнаха „специална операция" срещу сепаратисти в град Краматорск в източната част на страната, обяви по-рано военното министерство нa Украйна, предаде Интерфакс.

Местни журналисти съобщиха, че е чута стрелба от посока военното летище в Краматорск и че през района е преминал боен самолет на ниска височина.  Украински самолет се е опитал да кацне, но не е успял, тъй като сепаратисти са открили огън. Кореспондент на Ройтерс съобщи, че над града са преминали боен самолет и след това четири военни хеликоптера. Два от тях са кацнали и когато войниците се насочили към летището, местни жители започнали да скандират: „Срам!" и „Вървете си вкъщи!".

Преди акцията на украинските военни местни жители с руски знамена изградили барикади от чували с пясък и гуми пред вратите на летището. Някои от тях имали и коктейли „Молотов".

Десет убити в Донецк при сражения тази нощ
Още...

Същевременно украински спецчасти се предвижват и към град Славянск. Най-малко 14 бронирани бойни машини с украинското знаме, един хеликоптер и военни камиони са разположени на 40 километра северно от източния град Славянск в Донецка област, която е на около 160 километра от руската граница.

Вицепремиерът на Украйна Виталий Ярема каза, цитиран от „Киев пост", че няколкостотин руски войници са разположени в областите Луганск, Донецк и Харков.

В момента те са концентрирани в Красний Лиман, Горловка, Краматорск и Славянск (всички са в Донецка област), терористите извършват насилие срещу милицията и окупират правителствени сгради", поясни той.

По думите му част от войниците са от 45-и Въздушнодесантен полк от руската армия, който е базиран до Москва.

Междувременно руският премиер Медведев обяви, че се надява украинските власти да имат „достатъчно разум" да предотвратят ескалиране на ситуацията.

Украйна е на ръба на гражданска война и това е плашещо", каза той на пресконференция след среща с колегите си от Беларус и Казахстан.