В башкирския град Октябърск са задържани 9 представители на терористичната организация „Уйгуро-Булгарски Джамаат".

Сред тях е и така нареченият "башкирския емир" Башир Плиев, близък с топтерориста Шамил Басаев.
Той отдавна се издирва на територията на цялата република.

Сред дейността му е и вербуването на нови екстремисти за членове на  „Уйгуро-Булгарски Джамаат".

Припомняме, на територията на съвременен Башкортостан и на съседните републики Татарстан и Чунашия - след разпадането на Кубратовата България - е създадена държава.

През 10 век наследниците му приемат исляма от посланици на Багдадския Халифат.

Това са предците на днешните татари и башкири. Част от тях искат отделяне от Руската федерация и създаване на теократична ислямска държава.

От оперативния щаб, обединяващ силите на Министерството на вътрешните работи на Република Башкирия и регионалното управление на ФСБ на Руската федерация са информирали, съобщава „Русская газета", че задържането на екстремистите е резултат от специална операция, продължила няколко месеца.

Задържаните сами са форсирали събитията, нападайки продоволствен склад на едро в Октябърск, на границата между Башкортостан и Татарстан, ранявайки охранителя и жената-касиер.

Предполага се, че така са финансирали бандитските формации в Северен Кавказ и тези в съседните региони.

В града веднага пристигат специални части, въоръжени включително и с бронетранспортьори, като при операцията са задържани двама от бандитите - Олег Шайхулов и Наил Ахмедгареев. Третият - Александър Яшин, ранен по време на акцията, се добира до местната болница, където се барикадира и открива огън по служителите на реда.

Благодарение на техните професионални действия, не успява да вземе заложници. В последствие той е заловен и момента лежи в безсъзнание в реанимацията.

Операцията продължила със задържането на още няколко заподозрени, а в последствие е заловен и Плиев.

Експерти сигнализират, че се наблюдава тенденция на обединяване радикалните ислямисти от цялата територия на Руската федерациея и бившите мюсюлмански съветски републики.
За това говори смесеният етнически състав на ислямистките терористични организации, действащи на територията на Руската федерация.