САЩ водят разговори с България да приеме на своя територия бивши затворници от базата "Гуантанамо".

Това потвърди в интервю за "Хоризонт" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Той допълни, че въпросът предстои да бъде обсъден в парламентарните комисии по външна политика и отбрана и по вътрешна сигурност и обществен ред.

 

Участието на България по-скоро би било символично, каза министър Цветанов.

От няколко месеца американското правителство иска да прехвърли затворници от "Гуантанамо" в други страни и е повдигало този въпрос пред съюзниците си от НАТО, потвърди и говорителят на външното министерство Драговест Горанов, без да коментира водени ли са конкретни разговори.

От посолството на САЩ в София обаче потвърдиха за тайно посещение на специалния пратеник за закриването на затвора за заподозрени терористи Даниел Фрийд, който е провел срещи с висши представители на българските власти на 2 и 3 декември.

Затворът "Гуантанамо" се намира в американската военноморска база в Куба. След атентатите на 11 септември 2001 година там бяха задържани противозаконно граждани на арабски страни.

Повечето бяха заподозрени в тероризъм и връзки с "Ал Кайда".

Тъй като част от тези хора са държани години наред без съд и присъда, но са считани за прекалено опасни да бъдат пуснати на свобода, президентът Барак Обама обеща на избирателите си да закрие затвора-символ на нарушаване на човешките права.

За тази цел обаче задържаните трябва да бъдат преместени в затвори в Европа, където не всички държави от НАТО са съгласни.