Не ДПС е в изолация за вота на недоверие, а ценността е в изолация. Такъв прочит на отказаната от всички парламентарни групи подкрепа за искания вот на недоверие на кабинета заради здравния министър Москов направи лидерът на ДПС Лютви Местан.

Той реши да обясни от парламентарната трибуна по какъв точно начин се чувства движението, след като вчера стана ясно, че ще му е трудно наистина да внесе вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 2", тъй като за това трябват 48 подписа, а ДПС има само 36 депутати.

Местан е сигурен в това, че останалите политически сили доволно потриват ръце, че са оставили ДПС само в противодействието на ксенофобията и езика на омразата. „Ако днес ние сме сами с тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, то това не е изолация. Това е въпрос на политическа гордост и отговорност", разтълкува лидерът на третите по сила.

В отказа на другите парламентарни групи той съзира проблем на ниво демократична чувствителност и на ценностен избор. „Позиционирахте се всички вкупом", обърна се към тях Лютви Местан и ги упрекна, че са създали една нова разделителна линия.

В настоящата ситуация от ДПС виждат не тяхната слабост, а точно обратното - тяхната сила. „Днес плоското антиценностно политическо мислене изолира не партия, а призива й за етническа толерантност", продължи анализа си Местан. Той все пак обясни, че целта на искания, но и очевидно невъзможен вот на недоверие, не е била падането на кабинета, или пък дори стигането до оставката на министъра.

От думите на Местан стана ясно още, че те дори и не са очаквали подкрепата на БСП и загатна - „няма как да изтъргуваме десетте подписа за вота срещу отказа ни от идеята да отпадне давността за престъплението Възродителен процес". „Целта ни бе да проверим целия наличен демократичен ресурс и да го мобилизираме за ценностни дебати за ксенофобията и езика на омразата", обясни ДПС лидерът, като от думите му все пак се прокрадна това, че БСП може би са имали условие за подкрепата си.

Дори и с несъбрани подписи, в движението са доволни, че езикът на омразата ще се посмути, ще се прибере, временно ще се скрие, но все пак ще си остане в характеристиката на министър от кабинета „Борисов 2". В ситуацията, като плюс, от ДПС посочват и умирането на мита, че БСП и ДПС са присъдружни партии.

Лютви Местан използва момента и се похвали, като дори показа вносна бележка за платена глоба от 500 лева за нарушение на Изборния кодекс с говорене на друг език, освен българския. „В осмата година членството на България в Европейския съюз председател на парламентарно представена политическа сила е глобен, защото е упражнил възможно най-човешкото си право - да говори с избиратели и на майчин език", изтъкна разбирането си за тази глоба Местан и напомни, че през последната предизборна кампания не само той, но и други ДПС кадри са глобени за агитация на турски език.

Тази квитанция е остатък от Възродителния процес", обърна се към БСП лидерът на движението. И говорейки за изолация, подчерта - „ние останахме в изолация при отстояването на изконното човешко право - майчин език".

ДПС ли е в изолация, или вкупом всички вие се изолирате от ценностите, на които стъпва съвременната демокрация и ЕС?", продължи с въпросите Местан и отсече - „не сме сами. На наша страна са международните договори и ще потърсим правата си в Страсбург".

Ние познаваме изолацията още от 1984 година. Бяхме изолирани в Строителни войски, както сега сме изолирани в гета", продължи темата председателят на движението. Той се обърна и към историята на 42-вото Народно събрание, като припомни, че и тогава ДПС е била в изолация. „Ние бяхме сами, изолирани от едно огромно адхок антиевропейско мнозинство, което удължи мораториума за забрана европейски граждани да купуват българска земя", си спомни Лютви Местан.

Не на ДПС, а на вас - ГЕРБ, БСП, Атака ви се наложи да се явите на поправителен парламентарен изпит. Тежкият поправителен изпит на европейските ценности, който всеки път ви затруднява, защото имате проблем с политическата си идентичност", категоричен беше още лидерът на ДПС.