В неделя сутринта в столичното метро млада чужденка обстойно засне на видео пътниците и интериора в един от влаковете на столичното метро, разкриха източници на news.bg.

Тя е един от участниците на проведения в НДК от 24 до 26 юли международен фестивал на Свидетели на Йехова. Мощна тумба чужденци, облечени във фолклорни носии са се качили някъде от Младост и са пътували до метростанция Сердика.

След като жената e помолена да спре да снима, тъй като пътниците не желаят да бъдат филмирани от чужденци в случайна компания, тя с усмивка казала: "ОК" и продължила да "снима само своите приятели".

Малко по-късно тя показала записа, на който ясно се виждали и лицата на случайно попаднали граждани.

От дежурните полицаи е станало ясно, че метрото се смята за стратегически обект на националната сигурност и заснемането на обектите в него трябва да става със специално разрешение.

Според чл. 32 от Конституцията на Република България, като част принципа за неприкосновеност на личния живот, има забрана  "Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи".

(В "предвидените от закона случаи" означава, че този текст не важи, когато за целите на наказателно преследване, някой бъде фотографиран от държавен орган. Също така, по време на спортни мероприятия законът предупреждава, че заснетото от охранителните камери по стадионите, ще бъде доказателство в съда срещу нарушителите на реда.

Единственото условие е на видно място да бъде поставен знак, който уведомява за съществуването на видеотехника, като дори не е нужно да се съобщава нейното разположение).

Хората имат защита, когато фотографирането е станало без тяхно знание или изрично са се противопоставили. Въпросът е в  този случай пострадалите български граждани на територията на своята родина къде могат да потърсят своята защита.

Сектата "Свидетели на Йехова" е забранена в  е забранена в Китай, Африка, Сингапур, някои репиблики от бившия СССР, Русия, Испания и др. Те неколкократно "предупреждават" за края на света.

Припомняме, тази година на 18 юли се навършиха 3 години от атентата на летище Бургас.