От кратко съобщение в блога на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) става ясно, че късно в понеделник вечерта ССИ е поел председателството на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В заседанието на ръководството на АОБР са участвали председателите на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско промишлена палата (БТПП), Българския съюз на частни предприемачи „Възраждане“ (БСЧП „Възраждане“) и на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), тоест на всички представени в АОБР работодателски организации.

С това приключи процедурата по предаването на председателството на АОБР от БСК на ССИ, започнало преди седмица. Съгласно устава на АОБР, ССИ ще председателства асоциацията през следващата година.

При председателството на ССИ, заместник председатели ще бъдат БСК (досегашен председател) и БТПП, която ще председателствува АОБР след изтичането на мандата на ССИ. По този начин в момента председателството на АОБР включва Теодор Дечев (ССИ), Божидар Данев (БСК) и Цветан Симеонов (БТПП).

Прави впечатление, че по този начин председателството на АОБР ще включва най-откровения опонент на правителството в лицето на ССИ и двете организации, нарочени за „служебно“ отстраняване от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) – БТПП и БСК.

Припомняме, че промените в Кодекса на труда могат да елиминират БТПП и БСК, поради факта, че държавата им е възложила функции със специални закони. Първоначално се смяташе, че тези текстове в Кодекса на труда са приети специално срещу БТПП, но на последното заседание на социалната комисия в народното събрание, председателят й – Драгомир Стойнев, изрично отбеляза, че под ударите на промените н Кодекса на труда попада и БСК, защото държавата й е делегирала функции във връзка със Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Припомняме, че с 10 на 6 гласа, социалната комисия в Парламента гласува за отхвърляне на ветото, което президентът Първанов беше наложил върху промените в Кодекса на труда. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов демонстрира незапознатост с текстовете в Закона за чистотата на атмосферния въздух и заяви, че БСК не е заплашена от промените в Кодекса на труда. Запознати оцениха изявленията на министъра като пореден негов гаф.

От БТПП заявиха недвусмислено, че очакват случаят с промените в Кодекса на труда да бъде отнесен до Конституционния съд. Същото гледище застъпиха и от ССИ. На заседанието на социалната комисия, председателите на БТПП и ССИ – Цветан Симеонов и Теодор Дечев пледираха твърдо в защита на ветото на президента.

Ролята на АОБР е от съществено значение, защото асоциацията представлява българските работодатели в Международната организация на работодателите (IOE) и участва във формирането на работодателската квота на Международната конференция по труда (ILC). На нея се „формулират и приемат международните трудови стандарти – конвенции и препоръки на Международната организация по труда (ILO)”.
Според запознати, работодателските организации могат да прехвърлят там борбата срещу започнатото от правителството „прекрояване на картата на тристранното сътрудничество“ в полза на КРИБ.

Припомняме, БСК, АИКБ и ССИ вече отправиха писма до трите европейски представителни работодателски организации – BusinessEurope, CEEP и UEAPME, на които са членове, с които поискаха подкрепата им срещу правителствената политика. По същия начин, БТПП отправи писмо в същия смисъл до европейската организация на търговските палати – EuroChambres. Много е възможно, работодателските организации да сезират и Международната организация по труда (ILO) за действията на правителството, които според тях рушат тристранното сътрудничество.

Представителите на петте работодателски организации са постигнали съгласие върху основни принципи, на които ще се базират предстоящи промени в устава на АОБР. На първо място сред тях е разграничаването от всякаква партийно-политическа, синдикална и религиозна организационна работа.