Литва въздъхва с облекчение, следа като построи първия си терминал за втечнен газ (LNG), с който ще премахне руската хватка относно доставките на газ за страните от Прибалтика, пише „Франс прес".

LNG терминалът знаково е наречен „Независимост", като това е масивна плаваща платформа с размерите на три футболни игрища. Съоръжението е предвидено да пристигне в пристанището на Клайпеда на 27-и октомври.

Това става точно в момента, когато руският президент Владимир Путин предупреди, че Европа е изправена пред „големи транзитни рискове" за газовите доставки, идващи от Русия, ако Украйна не разреши газовия спор с Москва.

Терминалът дава на Литва възможността да внася до 4 млрд. куб. м газ годишно от източници като норвежката компания „Статойл", което е доста повече от 2,7-те млрд. кубика, които е купила от Русия през миналата година.

А от количествата, които няма да са необходими на Литва, могат да се възползват Латвия и Естония, отбелязват анализатори.

Въпреки че се присъедини към ЕС и НАТО през 2004 г., Литва е напълно зависима от Русия по отношение на природния газ, което е наследство от 50 години съветска доминация, която приключи през 1990 г.

Литва, която е с 3-милионно население, първоначално ще внесе през 2015 г. 0,54 млрд. куб. м газ от „Статойл", което покрива около една пета от нейните нужди.