В разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун украинският президент Петро Порошенко е поискал от международната организация да признае самопровъзгласилите се  Донецка и Луганска народни републики за терористични организации.

От своя страна Бан Ки-мун определил свалянето на самолета на Малайзия еърлайнс като недопустимо и шокиращо. За целта той изпраща в Украйна своя пратеник Джефри Фелтман, който трябва да пристигне на 28-29 юли, за да обсъди ситуацията в страната и начините за намиране на мирен изход.  Порошенко отново е посочил, че проруските сепаратисти пречат на разследването и крият следи.

Генералният секретар на ООН се е съгласил, че Киев има пълното право да защитава териториалната си цялост. Порошенко обаче е посочил, че при ескалация на конфликта от проруските бунтовници, то Украйна ще изтегли от мироопазващите мисии на ООН своите хеликоптери.

Екип от международни наблюдатели около час е огледал мястото на трагедията.

Украйна разполага с необорими доказателства, че Русия е изиграла определяща роля в свалянето на малайзийския самолет, доставяйки на бунтовниците ракетни системи и екип, заяви шефът на украинското контраразузнаване, цитиран от Ройтерс. Виталий Найда каза, че Киев има доказателства, че три ракетни системи Бук-1 са влезли в Украйна от съседна Русия заедно с тричленен екип. Той показа на журналистите снимки на ракетните системи от различни места.

Междувременно стана известно, че Сергей Лавров и Джон Кери са се договорили черните кутии на сваления малайзийския самолет да бъдат изучени в международно разследване.